• Slimme en zorgvuldige keuze
  • Meerdere gratis offertes
  • Vrijblijvend vergelijken
  • Onafhankelijk advies

Vloerisolatie vloerverwarming: waar moet je op letten?

Vloerisolatie en vloerverwarming zijn twee belangrijke elementen van een comfortabele woning. Vloerverwarming zorgt voor het verwarmen van de woonruimten in je woning, terwijl vloerisolatie die warmte binnenhoudt. Waarop je moet letten bij het kiezen van vloerisolatie bij vloerverwarming? Daarover gaan jou op deze pagina meer vertellen.

Offerte aanvragen

Wel of geen isolatie onder vloerverwarming?

Heb je altijd vloerisolatie nodig bij elektrische vloerverwarming? Eigenlijk is het antwoord voor de hand liggend… Natuurlijk!

Door isolatiemateriaal aan te brengen onder of op de de vloer wordt de warmte, die anders via de kruipruimte verloren gaat, geblokkeerd. Vloerisolatie helpt om dus om de warmte in je huis te houden. Het zorgt ook voor een lagere energierekening en het verhoogt het wooncomfort in belangrijke mate. Dat geldt zowel bij elektrische vloerverwarming en bij watergedragen vloerverwarming!

Heb je de mogelijkheid? Dan is direct onder de vloerverwarming isoleren het meest effectief.

Wel of geen isolatie onder vloerverwarming? Heb je vloerverwarming en wil je de warmte maximaal in huis houden, dan is vloerisolatie een must!

Waarom altijd vloerisolatie bij vloerverwarming?

Vloerisolatie wil zeggen dat er een beschermlaag wordt aangebracht die de warmte binnenhoudt. Vloerisolatie is een isolatiemaatregel die relatief makkelijk uitvoerbaar is. Doe je dit echter niet, dan ontsnapt er niet alleen warmte, maar je kunt ook met vochtproblemen te maken krijgen.

Door te isoleren blijft de warmte van de vloerverwarming in de winter in je woning.

Als de isolerende laag op of onder de vloer correct wordt geïnstalleerd, ga je direct elk warmteverlies beperken. Het is wel essentieel dat je de juiste keuze maakt voor de best mogelijke isolatie onder vloerverwarming.

Isolatie onder vloerverwarming vraagt om andere eisen dan reguliere vloerisolatie maatregelen.

Wat zijn de voordelen van vloerverwarming isolatie?

  1. Een groot voordeel van vloerisolatie met vloerverwarming, is dat de ruimte warm is.
  2. De isolatielaag helpt om de vloerverwarming efficiënter te maken.
  3. Vloerisolatie helpt om een constante temperatuur te handhaven.
  4. Warmteverlies via de vloer wordt voorkomen.
  5. Dit resulteert in lagere energierekeningen.
  6. Vloerisolatie zorgt voor comfortabelere woonomgeving.
  7. Bovendien zorgt vloerisolatie met vloerverwarming voor geluidsisolatie.

Wat zijn de nadelen van vloerverwarming isolatie?

  1. In sommige gevallen kan vloerisolatie duurder zijn dan traditionele isolatiemethoden.
  2. Het vergt meer werk om de isolatie te installeren en te onderhouden, omdat het onder het vloeroppervlak moet gebeuren.
  3. Bij een verkeerde installatie kunnen luchtzakken ontstaan die de efficiëntie van de vloerverwarming verminderen.
  4. Sommige soorten isolatie zijn gevoelig voor vochtophoping en daardoor zijn ze minder effectief.

Hoewel vloerisolatie onder vloerverwarmingssystemen veel voordelen heeft, moet je met deze potentiële nadelen wel rekening houden voordat er een definitieve beslissing wordt genomen.

BUTTON: Lees meer over vloerisolatie

Wat zijn de kosten van isolatie onder vloerverwarming?

Over het algemeen kunnen de kosten voor vloerisolatie bij vloerverwarming variëren van €20 tot €50 per vierkante meter. Wil je het exact weten? Vraag dan om een offerte. Ook zijn er verschillende subsidieregelingen die de kosten van vloerisolatie verlagen.

De kosten van vloerisolatie bij vloerverwarming zijn afhankelijk van:

  1. De isolatiemethode.
  2. Het type isolatiemateriaal.
  3. De oppervlakte van de vloer.
  4. De bereikbaarheid van de kruipruimte.

Methoden van vloerisolatie bij vloerverwarming

Bij vloerverwarming zijn verschillende methoden voor vloerisolatie mogelijk. Je kunt het isolatiemateriaal direct op de vloer leggen of via de kruipruimte onder de vloer aanbrengen. Hieronder zoomen wij hier kort in de de verschillende isolatiemethoden:

  1. Isolatiefolie: dit is een dunne isolatie onder vloerverwarming. De reflecterende folie wordt tussen de vloerverwarming en de ondervloer geplaatst.
  2. Isolatiechape: hierbij wordt een speciale isolerende dekvloer (of chape) aangebracht op de bestaande vloer. Hierop wordt de vloerverwarming gelegd. Isolatiechape is een mengsel van zand, cement en isolerende materialen, zoals EPS-parels of isolerende PUR-schuim.
  3. Isolatieplaten aanbrengen: dit zijn grote platen van isolatiemateriaal, zoals EPS-, XPS- of PIR-platen, die direct onder de vloerverwarming worden geplaatst of via de kruipruimte aan de onderkant van de vloer gemonteerd worden.
  4. Schuimisolatie: hierbij wordt isolerend schuim speciaal voor vloerisolaties onder de bestaande vloer gespoten, waardoor er een isolerende laag ontstaat.

Isolatiefolie en isolatiechape

Bij deze eerste twee methodes vindt vloerisolatie plaats via de bovenkant van de vloer en onder de vloerverwarming. De isolerende folie of dekvloer wordt over het gehele vloeroppervlak gelegd en vervolgens wordt de vloerverwarming erop gelegd.

De methode van isolatiechape begint met een laag zand, cement en isolatiemateriaal dat worden gemengd tot een isolerende dekvloer. Dit wordt dan over de hele vloer gelegd en daarop wordt vloerverwarming geplaatst.

Isolatieplaten

Isolatieplaten – zoals PIR-platen – kunnen zowel op de vloer direct onder de vloerverwarming worden gelegd of via de kruipruimte aan de onderkant van de vloer worden gemonteerd. Isolatieplaten zijn bij alle soorten vloerverwarming inzetbaar. Wil je ze onder de vloer laten monteren dan moet er wel kruipruimte zijn. Let op: als de platen op de vloer worden gelegd, wordt deze hoger. Dit kan gevolgen hebben voor drempels, doorgangen en deuren.

Schuimisolatie

Voor deze laatste methode is een kruipruimte vereist. Er wordt een isolerend schuim onder de vloer in de kruipruimte gespoten, waardoor er een isolerende laag ontstaat.

Welke methode de beste vloerisolatie bij vloerverwarming is, hangt af van de situatie en de wensen van jou als bewoner. Het is belangrijk om een professioneel advies in te winnen om te bepalen welke methode het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie.

BUTTON: Ik wil graag jullie advies Isolatieploeg!

Welk type isolatiemateriaal is het meest geschikt voor vloerisolatie bij vloerverwarming?

In deze alinea vertellen wij jou welke materialen bij uitstek geschikt zijn als isolatie onder vloerverwarming.

  1. PIR-schuim: PIR heeft uitstekende thermische eigenschappen. Het is lichtgewicht en gemakkelijk te verwerken.
  2. EPS-parels: EPS (geëxpandeerd polystyreen) parels zijn lichtgewicht en hebben goede isolerende eigenschappen.
  3. XPS-platen: XPS (geëxtrudeerd polystyreen) isolatieplaten hebben uitstekende isolerende eigenschappen en zijn zeer drukvast.
  4. Minerale wol: glaswol en steenwol (Rockwool) hebben uitstekende isolerende eigenschappen.
  5. Isolatiefolie: isolatiefolie reflecteert warmte en is dun en flexibel. Het kan eenvoudig worden aangebracht.

Twijfel je welk methode en welk materiaal geschikt is voor jouw huis? Dat hoeft niet! Maak een afspraak een wij delen onze kennis graag met je, zodat jij de allerbeste keuze voor maakt waar je jarenlang profijt van hebt!

De isolatiewaarde van elk isolatiemateriaal wordt uitgedrukt in R-waarde. Hoe hoger de R-waarde hoe groter het isolatievermogen is.

Kruipruimte isoleren bij bestaande vloerverwarming

Heb je een bestaande vloer met vloerverwarming? En zit er een kruipruimte onder de vloer? Dan kun je de onderkant van de vloer via de kruipruimte isoleren. Voor een maximaal resultaat kun je tegelijkertijd bodemisolatie toepassen: hierbij wordt een barrière tussen de bodem van de kruipruimte en de vloer gelegd waardoor kou en vocht niet meer aan de vloer komen.

Wil je meer advies op maar over vloerisolatie bij vloerverwarming? Maak dan een vrijblijvende afspraak voor een adviesgesprek en een offerte op maat.

Veelgestelde vragen over vloerisolatie bij vloerverwarming

Moet ik de vloerisolatie onder of boven de vloerverwarming plaatsen?

Dat is een belangrijke beslissing, want elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Over het algemeen is het het beste om de isolatie direct boven de vloerverwarming (bovenop de leidingen) aan te brengen. Als je echter bestaande vloeren met vloerverwarming hebt, dan kan het kosteneffectiever zijn om in plaats daarvan isolatie onder de vloer te of leidingen aan te brengen. De specialisten van Isolatieploeg.nl adviseren jou graag én professioneel!

Welk type isolatie voor vloerverwarming moet ik gebruiken?

Het type isolatie dat je nodig hebt, hangt af van het type vloerverwarmingssysteem dat je gebruikt. Sommige vloerverwarmingssystemen vereisen bijvoorbeeld gespecialiseerde isolatiematerialen zoals polystyreen met folie of reflecterende noppenfolie. De experts van Isolatieploeg.nl zullen jou goed adviseren!

Hoe dik moet de vloerisolatie zijn bij vloerverwarming?

De dikte van het isolatiemateriaal hangt af van het type systeem dat je gebruikt en van de klimaatomstandigheden in de omgeving. Over het algemeen wordt een minimale dikte van 40 mm aanbevolen. Isolatieploeg.nl geeft jou advies op maat.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn vloerisolatie de efficiëntie van mijn vloerverwarming niet beïnvloedt?

Om ervoor te zorgen dat de vloerisolatie het rendement van de vloerverwarming niet beïnvloedt, is het belangrijk het juiste type en de juiste dikte van het isolatiemateriaal te gebruiken dat geschikt is voor jouw systeem. In het algemeen zijn harde materialen zoals polystyreen het meest geschikt voor dit doel, omdat ze hogere thermische prestaties leveren dan andere materialen.

Vraag advies aan Offerte aanvragen
Vragen? Neem contact op met onze specialist. Wij zijn beschikbaar. Advies aanvragen