Vloerisolatie kruipruimte: aandachtspunten en voordelen van vloerisolatie
Vloerisolatie voor de kruipruimte? Als je er in de omgeving naar vraagt, dan weet iedereen wel wat de beste vloerisolatie voor jouw kruipruimte is. Hoe kies jij in deze jungle van meningen, isolatieoplossingen en isolatiematerialen nu de beste vloerisolatie voor de kruipruimte van jouw huis?

Aandachtpunten om de beste vloerisolatie via de kruipruimte te kiezen
Het isoleren van de kruipruimte van de woning begint met het onderzoeken van verschillende materialen en methoden. Maar de juiste oplossing vinden, start met het beantwoorden van de volgende vragen:
1. Welk type isolatie is geschikt voor welke vloer?
Het type vloer bepaalt welk isolatiemateriaal geschikt is. Een houten vloer vereist namelijk om een ander isolatiemateriaal dan een betonnen vloer.
BUTTON: meer over vloerisolatie betonvloer
BUTTON: vloerisolatie houten vloer
2. Welke R-waarde wil je bereiken?
De R-waarde geeft de warmteweerstand van een isolatielaag aan en wordt uitgedrukt in m²K/W. Hoe hoger de R-waarde is, hoe beter de vloerisolatie de kruipruimte warm houdt.
3. Is de kruipruimte droog of is het een vochtige kruipruimte?
Een vochtige kruipruimte vereist een isolatiemateriaal dat goed bestand is tegen vocht als condens, regen of grondwater.
4. Is de onderkant van de vloer in de kruipruimte toegankelijk?
De toegankelijkheid van de kruipruimte bepaalt mede jouw opties. Is een kruipruimte beperkt toegankelijk – bijvoorbeeld als het lage kruipruimte tot 20 cm is – dan is een licht isolatiemateriaal of bodemisolatie van de kruipruimte een mogelijkheid.
5. Is er sprake van vloerverwarming?
Als er vloerverwarming is, dan moet je een isolatiemateriaal gebruiken dat de warmte van de vloer niet tegenhoudt, maar gelijkmatig over de kruipruimte verdeelt. Een ademend isolatiemateriaal is hiervoor ideaal.
6. Wil je ook een dampscherm om vochtschade te voorkomen?
Een dampscherm, zoals vochtwerende vloerisolatie folie voor kruipruimtes, beschermt het isolatiemateriaal en verlaagt het vochtgehalte in de kruipruimte. Je leest hierover ook meer op de pagina vloerisolatie vochtige kruipruimte.
7. Wat is jouw budget voor vloerisolatie?
De kosten van vloerisolatie via de kruipruimte variëren van zeer betaalbaar tot relatief duur, afhankelijk van het soort isolatie en hoeveel je nodig hebt. Houd daarom rekening met jouw budget. Dankzij de subsidie voor vloerisolatie, verlaag je de kosten van kruipruimte vloerisolatie met zo’n 15%!
Wat is de beste vloerisolatie voor de kruipruimte? Goede vraag! Klik op de button naar deze pagina en je leest daar ons antwoord.
Wat zijn de 5 voordelen van vloerisolatie in de kruipruimte?
Vloerisolatie in de kruipruimte levert aanzienlijke voordelen op, zoals:
- Een betere luchtkwaliteit binnenshuis.
- Een hogere energie-efficiëntie.
- Verwarmde en gekoelde lucht ontsnapt niet via de kruipruimte.
- De energiekosten dalen.
- Geïsoleerde kruipruimtes zijn minder vatbaar voor vochtproblemen.
- Kruipruimte-isolatie vermindert geluid van buitenaf zoals verkeers- en buurtgeluiden.
- Je huis (en de vloeren) wordt stukken comfortabeler.
Wat kost vloerisolatie kruipruimte?
De kosten van vloerisolatie kruipruimte variëren enorm omdat ze afhankelijk zijn van de keuzes die jij maakt en van de situatie van de woning en de conditie van de kruipruimte. En natuurlijk hangt de totaalprijs ook af van de subsidies die de overheid beschikbaar stelt.
BUTTON: Meer over subsidie vloerisolatie
Hoe wordt de prijs van vloerisolatie kruipruimte bepaald?
Wat de prijs per vierkante meter van vloerisolatie voor de kruipruimte mede bepaalt, is de complexiteit van de klus. De complexiteit bepaalt voor een groot deel de arbeidskosten.
Over het algemeen kunnen de kosten van vloerisolatie liggen tussen €20 en €40 per m², inclusief arbeid en materialen. Let op: dit is een ruwe schatting omdat de kosten in elke situatie anders uitvallen.
Het isoleren van een goed bereikbare kruipruimte is eenvoudiger dan een kruipruimte die vol modder ligt en veel leidingen heeft. Omdat elke situatie verschilt komen wij kosteloos op locatie jouw kruipruimte bekijken, brengen advies uit en je krijgt meteen een offerte op maat.
BUTTON: Offerte aanvragen
BUTTON: Meer over vloerisolatie kosten
De belangrijkste redenen om de kruipruimte te isoleren zijn het reduceren van warmteverlies vanuit de woonkamer en besparen op je energierekening.
Welke isolatiematerialen zijn er voor vloerisolatie via de kruipruimte?
Wij gaan de beschikbare materialen die een kruipruimte isoleren in deze alinea kort toelichten.
Minerale wol voor het isoleren van de vloer van de kruipruimte
Voor vloerisolatie wordt een minerale wol gebruikt zoals glaswol of steenwol. Beide zijn een van de meest economische en meest gebruikte isolatiematerialen. Glaswol en steenwol worden op of onder de vloerbalken via de kruipruimte geïnstalleerd.
- Minerale wol wordt geleverd in de vorm van rollen. Het materiaal is flexibel en past daarom onder bijna elke vloerconstructie. Ze worden vaak gebruikt voor het isoleren van houten vloeren of vloeren met oneffenheden.
- Minerale wol wordt ook geleverd in de vorm van platen. Ze worden gebruikt voor het isoleren van vloeren met een vlak oppervlak, zoals betonnen vloeren.
Er zijn verschillende diktes en dichtheden beschikbaar, afhankelijk van de isolatiebehoefte, die je kruipruimte isoleren.
BUTTON: Meer over vloerisolatie met glaswol
EPS-kruipruimte isolatie
Een andere materiaal dat veel gebruikt wordt is EPS ofwel geëxpandeerd polystyreen. EPS-vloerisolatie bestaat voor 98% uit lucht. EPS heeft uitstekende thermisch isolerende eigenschappen. Er zijn verschillende soorten EPS-platen:
- Standaard EPS-platen: deze worden vaak gebruikt en hebben goede isolerende eigenschappen.
- Geperforeerde EPS-platen: deze platen hebben kleine perforaties die vochtafvoer mogelijk maken. Ze worden als er sprake is van vochtproblemen in de kruipruimte.
- EPS-platen met folie: deze platen hebben aan één zijde van een dampremmende folielaag. De folie vermindert vochtdoorslag en verbetert hierdoor de isolerende eigenschappen.
EPS-platen worden geleverd in verschillende diktes en afmetingen. Afhankelijk van de situatie kunnen ze op maat worden gesneden. Ze zijn over het algemeen licht van gewicht, gemakkelijk te hanteren en eenvoudig te installeren.
BUTTON: EPS vloerisolatie
Schuimplaat-isolatie voor vloerisolatie via de kruipruimte
Er zijn verschillende schuimplaten voor vloerisolatie te verkrijgen, zoals:
- Geëxpandeerd polystyreen (EPS): zie ook de toelichting in de vorige alinea. EPS is ook voor bodemisolatie zeer geschikt en is verkrijgbaar als EPS-parels en als EPS-chips.
- Geëxtrudeerd polystyreen (XPS): als schuimplaat is dit materiaal stijver en het heeft een hogere R-waarde. XPS absorbeert geen water.
- Polyisocyanuraat (PIR-isolatieplaten): dit zijn platen van PIR-schuim met gesloten cellen met een hogere R-waarde dan XPS en een zekere mate van brandwerendheid.
- En polyurethaanschuim (PUR-isolatieplate): dit is de duurste optie, maar het biedt wel de hoogste R-waarde.
De schuimplaten worden meestal rechtstreeks tegen de onderkant van de vloer van de kruipruimte bevestigd. De isolatie wordt op zijn plaats gehouden via bevestingsmiddelen.
BUTTON: EPS vloerisolatie (link naar pag vloerisolatie piepschuim):
Spuitschuimisolatie voor vloerisolatie
Spuitschuimisolatie wordt gebruikt voor moeilijk bereikbare plaatsen, zoals tussen de vloerbalken. Het schuim zet uit en zorgt voor een luchtdichte afsluiting die vochtophoping voorkomt en de energiekosten verlaagt. Het meest voorkomende type spuitschuim is polyurethaanschuim (PUR-schuim of PU-schuim).
Schuimisolatie wordt aangebracht door het tegen de onderkant van de vloer te spuiten. Het schuim breidt zicht uit en hecht zich aan de ondergrond. Er ontstaat z0 een naadloze isolatielaag. Spuitschuim isolatie wordt vaak gebruikt bij vloeren met complexe vormen, in moeilijk bereikbare ruimtes.
Kan Isolatieploeg mij helpen om de beste oplossing te vinden?
Jazeker! Wil je isoleren? En je kunt in dit woud van isolatiematerialen en -mogelijkheden de weg niet (meer) vinden. Daar hebben wij alle begrip voor, want de mogelijkheden die de kruipruimte isoleren zijn legio. Reken op de Isolatieploeg: wij zijn jouw gids in isolatieland!
Veelgestelde vragen over vloerisolatie via de kruipruimte
Ik heb een natte kruipruimte. Welk type isolatiemateriaal moet ik kiezen?
De conditie van de kruipruimte speelt een zeer belangrijke rol. Is er sprake van veel vocht, (condens, regen of stijgend grondwater) dan zijn er aanvullende maatregelen, zoals een vochtwerende bodemfolie, wenselijk. Zo ga je niet alleen je kruipruimte isoleren, maar bescherm je zowel het isolatiemateriaal, de vloer en andere constructies van je huis tegen vocht. Het vochtgehalte bepaalt welk type isolatie geschikt is. Daarom voeren wij een gratis vochtmeting uit zodat wij je goed kunnen adviseren.
Ik heb geen kruipruimte: hoe isoleer ik de vloer dan?
Isolatie van de bodem van de kruipruimte is een andere mogelijkheid voor vloerisolatie als je kruipruimte te laag is om de vloer aan de onderkant te isoleren. Lees ook de pagina ‘vloerisolatie zonder kruipruimte’.
Hoe kan ik mijn niet-toegankelijke kruipruimte isoleren?
Als je kruipruimte niet hoog genoeg is om in te werken, of moeilijk bereikbaar is, dan kun je deze laten isoleren door isolatiemateriaal naar binnen te spuiten. Dat kan door middel van bodemisolatie kruipruimte.
Wat kan ik het beste isoleren: de vloer of de bodem?
Dat hangt af van de situatie en het gewenste resultaat. In het geval dat er geen mogelijkheid is voor vloerisolatie, kan de bodem van een kruipruimte geïsoleerd worden. Er wordt dan een laag materiaal van EPS-korrels of schelpen op de bodem van de kruipruimte gespoten. Wil je maximaal resultaat behalen van kruipruimte-isolatie? Dan kun je zowel de vloer als de bodem van de kruipruimte te isoleren. Het effect van beide maatregelen is het grootst op de energierekening. Twijfel je? Vraag advies aan onze isolatiespecialisten! Wij helpen je met het maken van de juiste keuze. Contact.
Kan een houten vloer ook geïsoleerd worden via de kruipruimte?
Ja, vloerisolatie van een houten vloer met kruipruimte kan zeker! De isolatie wordt dan tussen de balken en langs de randen van de kruipruimte aangebracht. Je leest er meer over op de pagina ‘beste vloerisolatie houten vloer’.