• Slimme en zorgvuldige keuze
  • Meerdere gratis offertes
  • Vrijblijvend vergelijken
  • Onafhankelijk advies

Houten vloeren isoleren: de beste en geschikte materialen

Als isolatiespecialist weten we als geen ander hoe belangrijk het is om een woning goed te isoleren. Om nog specifieker te zijn: de houten vloer isoleren. Dit zorgt namelijk voor een lagere energierekening, optimaal wooncomfort en warme voeten. Vraag vandaag nog een offerte aan!

Offerte aanvragen
Vloerisolatie met Icynene

Wat zijn de voordelen van het isoleren van houten vloeren?

Een van de belangrijkste plekken om te isoleren is vloerisolatie, en dan met name een houten vloeren isoleren met houten balken. Hout heeft namelijk een minder goede isolerende werking dan een betonnen vloer, wat betekent dat er snel warmte verloren gaat en u koude voeten krijgt. Het isoleren van houten vloeren heeft verschillende voordelen.

  • Zorgt voor een beter binnenklimaat
  • Zorgt voor een betere geluidsisolatie
  • Verminderd de kans op vochtigheid én vochtproblemen

Daarnaast is een goed geïsoleerde woning ook nog beter voor het milieu, omdat er minder energie nodig is om de woning te verwarmen.

De beste oplossing tegen warmte verlies voor uw woning weten? Vraag een gratis offerte aan en kom in contact met verschillende vakspecialisten.

Waarom is het isoleren van houten vloeren belangrijk?

Een goede warmte isolatie is van essentieel belang om energie te verwerken en besparen en het comfort in huis te verhogen. Vooral bij houten vloeren is het belangrijk om te zorgen voor de juiste isolatie. Houten planken zijn namelijk minder goed isolerend dan bijvoorbeeld beton.

Het isoleren van een houten vloer kan op verschillende manieren worden gedaan. Zo kan er isolatie materiaal worden geplaatst tussen de houten planken of platen kan de kruipruimte onder de vloer worden geïsoleerd.

Het is belangrijk om te kiezen voor isolatie materiaal dat goed isoleert en tegelijkertijd ook duurzaam en milieuvriendelijk is. Er zijn verschillende materialen op de markt die aan deze criteria voldoen, zoals bijvoorbeeld schapenwol, houtvezel of gerecyclede denim. Deze materialen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar hebben ook goede isolerende eigenschappen.

Het isoleren van de kruipruimte onder de houten vloer kan ook bijdragen aan een betere warmte isolatie van de vloer. Door de kruipruimte te isoleren wordt voorkomen dat vocht en koude lucht vanuit de kruipruimte de nieuwe vloer binnendringen. Hierdoor zal de houten vloer warmer aanvoelen en kan er bespaard worden op energiekosten.

Hoe wordt de isolatie aangebracht?

De manier waarop de isolatie wordt aangebracht hangt af van het type vloer en het isolatiemateriaal. Bij een houten vloerisolatie wordt de isolatie meestal aangebracht vanaf de onderzijde van de vloer. Dit wordt ook wel de kruipruimte genoemd. Het isolatiemateriaal wordt hierbij tegen de onderkant van de vloer geplaatst, waardoor warmte beter wordt vastgehouden.

Bij sommige vloeren kan het ook nodig zijn om aan de bovenkant van de vloer te isoleren. Hiervoor worden planken verwijderd om vanaf bovenaf te kunnen isoleren.

De verschillende isolatie technieken per vloer/toepassing:

  • Isolatiedekens (houten beneden vloeren, houten verdiepingsvloeren en houten zoldervloeren)
  • Inblaasisolatie (houten verdiepingsvloeren en houten zoldervloeren)
  • Spuitisolatie (houten beneden vloeren)
  • Thermoskussens (houten beneden vloeren)

Welke isolatiematerialen zijn geschikt?

De onderkant van een houten vloer isoleren wordt bereikt door middel van verschillende methoden. Deze geschikte isolatiematerialen verschillen in thermische isolatie, waarden en prijs. Houdt er wel altijd rekening mee dat er voldoende ventilatie dient te zijn als je gaat isoleren, maar ook na het isoleren. Goede isolatie zorgt namelijk dat er geen vochtproblemen ontstaan doordat er geen stilstaande lucht is. Een vocht probleem kan namelijk zorgen voor houtrot en dat wil je ten alle tijden vermijden.

Een houten vloer isoleren? Er zijn verschillende isolatie mogelijkheden zoals PIR-isolatie, EPS-isolatie en een vloer isoleren met glaswol of steenwol. Ook heb je enkele isolatiematerialen zoals katoen isolatie en minerale wol dat specialisten aanbrengen tussen de vloerbalken. Echter worden deze niet vaak gebruikt.

Wat is de beste isolatiemateriaal voor een houten vloer?

De beste houten vloer isolatie is compleet afhankelijk van uw woning en toepassing. Zoals we in de alinea hierboven hebben aangegeven moet u gaan kieren voor goede thermische isolatie om de energierekening naar beneden te krijgen. Verder is goede vloerisolatie ventilerend om vocht te voorkomen en een relatieve luchtvochtigheid te bewaken.

Kosten houten vloer isoleren

De kosten van een vloer isoleren zijn erg afhankelijk van de ruimte. Zo is het mogelijk om de vloer te isoleren van de begane grondvloer, maar ook is het mogelijk om een zoldervloer te isoleren. Over het algemeen zijn de kosten wel gelijk.

Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 40 à 65 euro per m² incl. plaatsing.

[KOSTEN TABEL HIER]

Houten zoldervloer isoleren

Een goed geïsoleerde houten zoldervloer kan zorgen voor een aanzienlijke besparing op de energiekosten en een verhoging van het comfort in huis. Doordat warmte niet meer kan ontsnappen zal de zolder warmer aanvoelen en kan deze ook beter gebruikt worden als leefruimte. Bovendien is een goed geïsoleerde zoldervloer ook beter voor het milieu, omdat er minder energie nodig is om de ruimte te verwarmen.

Ook bodemisolatie onder uw houten vloer?

Het is natuurlijk ook mogelijk om bodem isolatie toe te voegen onder uw houten vloer in de kruipruimte. Deze isoleert en zorgt voor een betere gemiddelde besparing op uw energierekening.

Als er namelijk gekozen wordt voor een houten vloer isoleren van de beneden loer, dan is het raadzaam om bodemisolatie toe te voegen in de kruipruimte om warmteverlies te verminderen.

Vraag advies aan Offerte aanvragen
Vragen? Neem contact op met onze specialist. Wij zijn beschikbaar. Advies aanvragen