• Slimme en zorgvuldige keuze
 • Meerdere gratis offertes
 • Vrijblijvend vergelijken
 • Onafhankelijk advies

Wat is de beste vloerisolatie betonvloer?

De beste vloerisolatie van een betonvloer hangt af van het doel en de gewenste isolatiewaarde (of R-waarde). Een luchtdichte afdichting van de betonvloer in de kruipruimte helpt om de binnentemperatuur in je huis beter geregeld en consistent te krijgen. Bovendien voorkomt vloerisolatie overlast door vocht in je huis zoals een hoge luchtvochtigheid en schimmels.

Offerte aanvragen
Vloerisolatie met Icynene

De beste opties die een betonnen vloer isoleren

De beste vloerisolatie voor een betonnen vloer is per situatie verschillend. Als je een droge kruipruimte hebt, dan zijn dit jouw beste opties:

 1. Standaard EPS-platen: deze hebben een uitstekende isolerende werking en zijn populair vanwege de uitstekende isolatiewaarde (R-waarde) en de prijs-kwaliteitverhouding.
 2. PIR-platen en PUR-platen: PIR heeft een betere isolatiewaarde dan EPS. PUR heeft de hoogste isolatiewaarde maar is tevens de duurste optie.

Heb je een natte kruipruimte? Dan vraagt het isolatiemateriaal om een damp- en vochtwerende werking. Zo wordt meteen de betonvloer beschermt tegen vochtschade. Dan zijn dit jouw beste opties:

 1. Geperforeerde EPS-platen; de kleine perforaties zorgen voor vochtafvoer.
 2. EPS-platen met dampremmende folielaag; de folie vermindert vochtdoorslag.
 3. XPS-schuimplaat isolatie: XPS schuimplaten absorberen geen water.

Wil je het wooncomfort van je huis verbeteren en ervoor zorgen dat er minder kou door heen je vloer het huis in trekt? De beste oplossing is om een isolatielaag aan te brengen onder je betonvloer.

Direct weten waar je aan toe bent? Een van onze adviseurs helpt je graag. Daarnaast kan verschillende offertes ontvangen voor jouw situatie.

Welke factoren bepalen de beste keuze voor vloerisolatie van een betonvloer?

De beste methode van betonvloer isolatie hangt van nog veel meer factoren af dan de conditie van de kruipruimte alleen. Vloerisolatie zorgt ervoor dat koude voeten verleden tijd zijn. Maar vloerisolatie biedt meer voordelen. Ook die zetten wij voor jou op een rijtje!

Hoe kies jij nu de beste vloerisolatie voor jouw betonnen vloer? Wat zijn jouw eisen? Plaats je isolatie op of onder de betonvloer? Wat zijn de kosten van betonvloerisolatie? Welke mogelijkheden en subsidies zijn er?

Op deze pagina gaan wij deze vragen beantwoorden, zodat jij weet waar je op moet letten om tot de beste keuze te komen.

Wat zijn jouw eisen voor betonvloer isolatie?

Uiteraard wil je de beste keuze maken voor het isoleren van een betonnen vloer. Het is belangrijk om de specifieke vereisten en omstandigheden te laten beoordelen door een professional in vloerisolatie. Daarvoor hanteren wij enkele uitgangspunten:

 1. Om welk type betonvloer gaat het?
 2. Wat is de gewenste isolatiewaarde?
 3. Wat is het beschikbare budget?
 4. Wat zijn de specifieke omstandigheden onder de vloer?

Onze isolatiespecialist voert altijd een gratis vochtmeting in je kruipruimte uit. Op die manier kunnen wij de beste vloerisolatie voor een betonvloer aanbevelen op basis van de situatie in de kruipruimte én tegelijkertijd jouw behoeften in het advies meenemen.

Isoleren van een betonvloer met kruipruimte

Voor het isoleren van de betonvloer zijn verschillende mogelijkheden: isoleren via de onderkant van de vloer en het isoleren van de bovenkant van de vloer. De tweede methode wordt gebruikt als er géén kruipruimte aanwezig is. Het materiaal komt dan op de betonvloer te liggen.

We beginnen daarom met de vraag: is jouw kruipruimte hoog genoeg goed bereikbaar? Een kruipruimte moet een hoogte van minimaal 35 centimeter hebben, anders kunnen onze vakmensen er niet in werken. Is dit niet het geval? Dan is bodemisolatie een alternatief. Ook bodemisolatie zorgt ervoor dat de kruipruimte (en dus ook jouw betonnen vloer) warmer wordt.

Verder vraagt het isoleren onder je betonvloer om een andere aanpak dan het isoleren van een houten vloer. Wil jij een houten vloer isoleren? Klik dan snel door naar de pagina beste vloerisolatie houten vloer.

Doordat je de vloer vanuit de kruipruimte isoleert, realiseer je een gemiddelde, jaarlijkse besparing van 15% op de energiekosten.

Wat zijn de voordelen van vloerisolatie van een betonvloer?

Er zijn vele voordelen die je krijgt wanneer je een betonvloer gaat voorzien van vloerisolatie. De belangrijkste zetten wij voor je op een rijtje:

 1. Je bespaart op energiekosten.
 2. Vloerisolatie creëert een comfortabele leefomgeving.
 3. Vloerisolatie houdt jouw huis warm in de winter en koel in de zomer.
 4. Het vermindert ook het geluid van buiten.
 5. Bovendien zorgt het voor een betere luchtkwaliteit in huis.
 6. Je voorkomt vochtproblemen in de kruipruimte én in je huis.

Wat kost vloerisolatie van een betonvloer?

De kosten van vloerisolatie van een betonvloer hangen af van het soort materiaal dat wordt gebruikt, de arbeidskosten en de omvang van het project. Houd er rekening mee dat de genoemde prijzen ruwe schattingen zijn en dat prijzen dus kunnen variëren. Wij geven je hieronder enkele richtprijzen:

 1. Isolatie met EPS-platen: de gemiddelde investering ligt tussen €10-€20 per vierkante meter voor de materialen. De installatiekosten variëren per klus en liggen rond de €10-€20 per vierkante meter.
 2. PIR-platen kosten tussen €20-€30 per vierkante meter. De installatiekosten zijn vergelijkbaar met die van EPS-platen, dus ook ongeveer €10-€20 per vierkante meter.
 3. Voor PUR-platen zijn de materiaalkosten vergelijkbaar met die van PIR-platen, dus ongeveer €20-€30 per vierkante meter. De installatiekosten zijn ook weer vergelijkbaar.

Subsidie vloerisolatie

Op deze isolatiemaatregel krijg je subsidie (meer info: ISDE-subsidie voor huiseigenaren). Hierdoor bespaar je ongeveer 15% op de totale investeringskosten. Voer je in hetzelfde jaar een tweede verduurzamingsmaatregel in je huis uit (zoals bijvoorbeeld spouwmuurisolatie of dakisolatie), dan kun je tot 30% vergoed krijgen.

BUTTON: Subsidie vloerisolatie

Drie methoden die een betonnen vloer isoleren

De onderstaande methoden zijn geschikt voor betonvloer isolatie:

 1. Vloerisolatie met isolatieplaten: hierbij worden isolatieplaten, zoals geëxpandeerd polystyreen (EPS-platen voor vloerisolatie) of geëxtrudeerd polystyreen (XPS-platen voor vloerisolatie), tegen de onderkant van de betonnen vloer geplaatst. De platen kunnen vervolgens worden bedekt met een vochtwerende afwerkingslaag, zoals een vochtwerende folie.BUTTON: Meer over vloerisolatie met EPS
 2. Vloerisolatie met gespoten isolatieschuim: dit houdt in dat er isolatieschuim – dit is een spuitschuimisolatie zoals PUR-schuim voor vloerisolatie – rechtstreeks tegen de onderkant van de betonnen vloer wordt gespoten. PURspuitisolatie is populair omdat je door de uitstekende isolatiewaarde slechts een geringe dikte hoeft aan te brengen. Het schuim vult ook de moeilijk bereikbare ruimtes tussen de vloerbalken en biedt een goede thermische isolatie.BUTTON: Meer over vloerisolatie met spuitschuim
 3. Geen kruipruimte? Dan isolerende chape gebruiken: een isolerende chape is een type dekvloer dat wordt gebruikt als thermische isolatielaag boven op een betonnen vloer. Bij deze methode wordt het isolatiemateriaal bovenop de betonnen vloer van je huis aangebracht. Het materiaal bestaat vaak uit isolerende korrels, zoals geëxpandeerd polystyreen (EPS) korrels, geëxpandeerde kleikorrels of geëxpandeerd glasgranulaat, vermengd met cement. De isolatiematerialen hebben lage thermische geleidbaarheid, wat betekent dat ze warmte goed isoleren.

Heb je vragen over betonvloer isolatie?

Het is belangrijk dat je iemand inhuurt die ervaring heeft met het installeren van de vloerisolatie om ervoor te zorgen dat het correct gebeurt. Ook na het lezen van deze pagina kunnen wij ons voorstellen dat je meer informatie op maat wenst. Uiteraard komen wij graag bij jou thuis om alle mogelijkheden de bespreken. Je krijgt dan alle gelegenheid van ons om jouw vragen te stellen!

BUTTON: JA! Ik wil die afspraak

Betonvloer isoleren? Dat is een investering die zichzelf terug verdient!

Veelgestelde vragen over vloerisolatie van een betonnen vloer

Hoe kan ik een betonvloer isoleren zonder kruipruimte?

Heb je geen kruipruimte, dan kun je de betonvloer vanaf de bovenkant isoleren. Het isolatiemateriaal komt dan direct op het beton te liggen. Het isolatiemateriaal zorgt er ook voor dat er geen vochtophoping aan de onderkant van de vloer ontstaan. Zo heb je geen last meer van koude voeten door een koude betonvloer.

Is bodemisolatie hetzelfde als vloerisolatie?

Nee, beide zijn verschillende manieren om een kruipruimte te isoleren. Bij bodemisolatie isoleer je de bodem van de kruipruimte. Die bestaat vaak uit zand of grind. Hierop komt dan een isolerende laag van bijvoorbeeld EPS-korrels of een isolerende schelpenlaag. EPS is ook bekend onder andere namen zoals tempex of piepschuim.

Bij vloerisolatie breng je isolatie onder de betonvloer aan ofwel het plafond van de kruipruimte aan. Als je de betonvloer via de kruipruimte isoleert, dan betekent dat eigenlijk dat je het plafond van de kruipruimte gaat isoleren.

Kun je vloerisolatie en bodemisolatie ook combineren en wat is het voordeel?

 1. Een nog betere isolatie doordat je een nog effectieve barrière tegen warmteverlies creëert.
 2. Betere vochtregulatie: de combinatie van vloer- en bodemisolatie reguleert vochtigheidsniveaus in de kruipruimte.
 3. Verminderde koudebruggen: door zowel de vloer als de bodem te isoleren, minimaliseer je de kans op koudebruggen en behoud je een gelijkmatigere temperatuur in de ruimte.
Vraag advies aan Offerte aanvragen
Vragen? Neem contact op met onze specialist. Wij zijn beschikbaar. Bel ons: