• Slimme en zorgvuldige keuze
 • Meerdere gratis offertes
 • Vrijblijvend vergelijken
 • Onafhankelijk advies

Vloerisolatie: een overzicht van kosten, advies en tips

Door middel van vloerisolatie voorkom je om warmteverlies in je woning via de vloer. Op deze pagina vertellen wij over het isoleren van de vloer in je huid. Het is namelijk een zeer effectieve manier om energie te besparen en je energierekening te verlagen! Het isoleren van je vloer kan op verschillende manieren en ook nog eens snel worden uitgevoerd. Wat voor jou beste keuze voor vloerisolatie is, is afhankelijk van de omstandigheden en de beschikbare ruimte. Daarin kunnen wij jou goed adviseren.

Offerte aanvragen
Vloerisolatie met Icynene

Welke vloerisolatie past bij jouw vloer?

Voordat je jouw vloer gaat isoleren, is het belangrijk om uit te zoeken welk type isolatie het beste bij jouw vloer en woning past. Er zijn namelijk veel verschillende soorten isolatie beschikbaar voor vloeren, zoals: minerale wol, polystyreen- of XPS-schuimplaat, kurk- of rubbermatten en reflecterende folie-isolatieproducten. Elk type vloer vraagt om een specifieke isolatiemaatregel. In dit woud van mogelijkheden kan het lastig zijn om je weg te vinden. Daarom zijn wij jouw gids in dit dichte bos dat ‘isoleren’ heet!

Profiteer in 2023 van de subsidie vloerisolatie

De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) biedt financiële ondersteuning aan particulieren die hun woning willen isoleren, waaronder vloerisolatie. Met deze subsidie kunnen huiseigenaren hun investering verlagen en besparen op de energierekening. Daar wil jij toch ook van profiteren? Meer weten? Ga naar de website van de Rijksoverheid: isolatiesubsidie.

Voorbeeld: subsidie vloerisolatie (onderkant vloer) bij rijtjeswoning. Investering: 2.350 euro. Subsidie 550 euro. Investering 1.800 euro.

Hoe snel heb je de kosten van vloerisolatie terugverdiend?

De terugverdientijd van maatregelen die de vloer isoleren hangt af van verschillende factoren zoals de isolatiewaarde van het materiaal en de energieprijs. Hoe snel je de investering hebt terug verdient blijft daarom lastig in te schatten. Over het algemeen is de terugverdientijd tussen de 3 en 5 jaar. Om een nauwkeurige schatting te maken voor jouw specifieke situatie, kun je gebruik maken van de rekentool waarmee je de kosten vloerisolatie kunt berekenen.

Door je vloer te isoleren houd je 10% meer warmte vast in huis.

Wat kost vloerisolatie?

De kosten van vloerisolatie variëren afhankelijk van het isolatiemateriaal, de oppervlakte en de complexiteit van de klus. Gemiddeld kost vloerisolatie per m2 tussen de €20 en €40, inclusief arbeidskosten en btw. Vraag een offerte aan en je weet wat deze huis in jouw huis gaat kosten.

Vloerisolatie Investering Subsidie Besparing p/j
Tussenwoning € 1.000 € 310 € 320
Hoekwoning € 2.400 € 800 € 800
2-onder-1-kap € 2.400 € 800 € 800
Vrijstaande woning € 3.800 € 1.200 € 1.300

Vloerisolatie kosten: waar moet je rekening mee houden?

Als wij een advies en een offerte uitbrengen voor vloerisolatie, houden wij rekening met veel verschillende factoren, zoals:

 1. Is er een kruipruimte aanwezig en zo ja: hoe diep is die kruipruimte?
 2. Hoe is de conditie van de kruipruimte: is deze vochtig of droog?
 3. Is er al een vochtwerende folie op de bodem van de kruipruimte aanwezig?
 4. Hoe complex is de klus c.q. is de kruipruimte goed of slecht toegankelijk?
 5. De grootte van het vloeroppervlak en hoeveel isolatiemateriaal is er nodig?
 6. Welk type vloer wil je isoleren: een houten vloer of betonnen vloer?
 7. Is er al een bestaande isolatie in de kruipruimte of tussen de vloeren aanwezig?
 8. Welke R-waarde c.q. energie-efficiëntie wil je bereiken?
 9. Wil je ook iets aan geluidsisolatie doen?

Er zijn een groot aantal isolatiematerialen en die worden allen op een andere manier – aan de bovenkant of aan de onderkant van een vloer – gemonteerd. De montagevorm en de isolatiesoort bepalen de kosten voor vloerisolatie. Pas na deze fundamentele keuze is het mogelijk om de exacte kosten te berekenen.

Welk isolatiemateriaal is voor jouw vloer de beste keus?

Welk type isolatie je kiest, hangt af van jouw specifieke behoeften en voorkeuren. Onze experts helpen jou om de beste keuze te maken. Neem daarom vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over onze isolatiediensten!

Ja, ik wil goed advies krijgen!

Vloerisolatie: ook tegen vochtproblemen

Bij vloerisolatie ga je de kruipruimte aan de bovenzijde isoleren. Bij bodemisolatie isoleer je de bodem van de kruipruimte. Bij bodemisolatie wordt er een isolerende laag op de zandbodem van de kruipruimte gelegd. Bij vloerisolatie wordt de vloer in je huis geïsoleerd vanuit de kruipruimte. Het isolatiemateriaal wordt tegen de onderkant van de vloer aangebracht.

Heb je een vochtige kruipruimte? Dan voorkomt vloerisolatie dat condens tegen de onderkant van de vloer komt. Door deze koude condens daalt de temperatuur in de kamer en krijg je koude voeten. Pantoffels en dikke sokken zijn na vloerisolatie niet meer nodig. Condensvorming laat houten vloeren rotten.

Is de kruipruimte erg vochtig door bij voorbeeld regenwater of stijgend grondwater? Dan is het aan te bevelen om tegelijkertijd bodemfolie aan te brengen. Ook ventilatie van de kruipruimte blijft het aanbrengen van vloerisolatie onverminderd belangrijk!

Lees meer over bodemfolie kruipruimte

Wat zijn de voordelen van vloerisolatie?

 1. Met vloerisolatie bespaar je op de energierekening.
 2. Koude voeten behoren tot het verleden.
 3. Het helpt de luchtkwaliteit in je huis te verbeteren.
 4. Het voorkomt dat vocht de woning binnendringt en laminaat of parket kromtrekt.
 5. Het voorkomt ziekmakende schimmels in huis.
 6. Bovendien vermindert vloerisolatie de geluidsoverdracht.
 7. Vloerisolatie verbetert het wooncomfort.
 8. Verwarmings- en koelsystemen kunnen gemakkelijker geregeld worden.
 9. Tenslotte voorkomt vloerisolatie de groei van insecten en ongedierte.
 10. Je kunt betonnen, houten of stalen constructies isoleren zonder extra ventilatie.
 11. Eenvoudig te installeren op en onder elke bestaande vloeren.
 12. De kosten voor het isoleren van de vloer zijn relatief laag ten opzichte van de opbrengst.
 13. Het is een kosteneffectieve manier om je huis energiezuiniger en comfortabeler te maken.

Vloerisolatie en bodemisolatie kun je apart maar ook samen toepassen. Wanneer heb je een isolatiemethode nodig? En wanneer kies je voor beide? Dat hangt af van de beginsituatie en het gewenste resultaat. Daarom geven wij advies op basis van maatwerk.

Wat zijn de nadelen van vloerisolatie?

Hoewel vloerisolatie vele voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen. Hieronder staan vijf mogelijke nadelen van vloerisolatie:

 1. Kosten: als er grote oppervlakten moeten worden geïsoleerd dan lopen de kosten snel op. Zeker als er speciale isolatiematerialen of vochtmaatregelen [link bodemfolie] nodig zijn.
 2. Verlies van ruimte: als er isolatie boven op de vloer wordt gelegd, dan kan dit problematisch zijn in ruimtes waar al weinig vloeroppervlak is.
 3. Verminderde ventilatie: bij het isoleren van de vloer kan de ventilatie van de kruipruimte verminderen, waardoor vochtproblemen kunnen ontstaan.
 4. Aantasting van de fundering: onjuiste isolatie of onvoldoende ventilatie tast de fundering van een huis aan, met name bij houten vloeren en constructies.
 5. Geluidsoverdracht: sommige isolatiematerialen zijn niet effectief in het verminderen van geluidsoverdracht tussen verdiepingen. Dit kan een probleem zijn in huizen met meerdere verdiepingen of in appartementen.

Het is belangrijk om deze nadelen te overwegen en om de juiste isolatieoplossing te kiezen voor jouw specifieke situatie. Wij adviseren jou graag en adequaat over welke isolatiemaatregel het meest geschikt is voor jouw woning en wensen.

Advies aanvragen? Klik hier.

Welke soorten vloerisolatie zijn er?

Isolatieploeg biedt verschillende vormen van vloerisolatie, zoals:

PIR-vloerisolatie

PIR-platen (Polyisocyanuraat) zijn een populair isolatiemateriaal bij vloerisolatie vanwege de hoge isolatiewaarde en de uitstekende vochtbestendigheid. Het materiaal is relatief dun en licht, waardoor het eenvoudig te installeren is.

Meer over PIR-vloerisolatie

EPS-vloerisolatie

EPS vloerisolatie wordt gemaakt van geëxpandeerd polystyreen en is beschikbaar in vormen zoals parels en chips. Deze lichtgewicht isolatiematerialen hebben een hoge isolatiewaarde en worden gebruikt om vloeren te isoleren. EPS vloerisolatie is betaalbaar en duurzaam.

Meer over EPS-vloerisolatie

Vloerisolatie folie

Vloerisolatie folie is een dunne folie die aan de onderkant van de vloer wordt aangebracht om warmteverlies te verminderen. De folie reflecteert de warmte terug de kamer in, waardoor het energieverbruik vermindert. Vloerisolatie folie is geschikt voor vloerisolatie zonder kruipruimte. Dankzij de folie kan de vloer geen warmte meer uitstralen naar de kruipruimte.

Meer over vloerisolatie folie

Vloerisolatie schuim

Vloerisolatie schuim is een veelgebruikt isolatiemateriaal voor vloeren. Het is aan te brengen als een vloeibaar schuim dat uithardt en een isolerende laag vormt. Vloerisolatie schuim heeft een hoge isolatiewaarde en vult alle openingen en kieren onder de vloer op. Het is een duurzame en effectieve oplossing voor vloerisolatie.

Meer over vloerisolatie schuim

Minerale wol voor vloerisolatie

Met een minerale wol worden zowel glaswol als steenwol bedoeld. Glaswol wordt van silica (zoals zand) gemaakt. Steenwol, ook bekend als rotswol, wordt gemaakt van vulkanisch gesteente zoals basalt of diabaas.

Glaswol voor vloerisolatie wordt geleverd in de vorm van glasvezeldekens en glaswolplaten. Steenwol (zoals Rockwool) is ook verkrijgbaar als steenwolplaten en steenwoldekens.

Zowel de dekens als de platen zijn speciaal ontworpen voor gebruik in kruipruimtes en kelders.

Meer over vloerisolatie met glaswol

Veelgestelde vragen over vloerisolatie

Wat is vloerisolatie eigenlijk?

Goede vraag! Want wat is vloerisolatie nu precies? Vloerisolatie is een algemene benaming voor allerlei verschillende manieren die gebruikt worden om de begane grond vloer te isoleren. Over de verschillende materialen en methoden lees je meer in de hieronder volgende alinea’s.

Doordat de kruipruimte een koude, vochtige ruimte is, voelen vloeren vaak koud aan. Daarom krijg je koude voeten. Via de vloer verlies je de meeste warmte. Vloerisolatiematerialen worden aan de onderkant van de vloer bevestigd. Vloerisolatie is naast bodemisolatie een vorm van kruipruimte-isolatie.

Zorgt vloerisolatie voor een verbetering energielabel woning?

Over het algemeen draagt vloerisolatie bij aan een beter energielabel voor een woning. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig de woning is op een schaal van A tot en met G, waarbij A het meest energiezuinige label is. Andere factoren die van invloed zijn op het energielabel zijn dakisolatie en spouwmuurisolatie.

Is bodemisolatie hetzelfde als vloerisolatie in de kruipruimte?

Nee, ze zijn niet hetzelfde. Bij bodemisolatie kruipruimte wordt er isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte gespoten. In dit geval wordt de bodem van de kruipruimte voorzien van een isolerende laag zoals isolerende schelpen, isolatiechips of isolatieparels. Die bodem bestaat vaak uit zand of grind.

Vloerisolatie in de kruipruimte vindt plaats door de onderkant van je vloer te voorzien van een isolatielaag. De onderkant van je vloer is dus het plafond van de kruipruimte. Aan de bodem van de kruipruimte wordt niets gedaan.

Het zijn alle twee verschillende vormen van kruipruimte-isolatie. Beide oplossing kun je zowel apart als samen toepassen. Zo bereik je de meest maximale vorm van isolatie in je kruipruimte.

Heeft het zin om de vloer te isoleren als er al bodemisolatie is?

Absoluut! Door de vloer te isoleren worden eventuele luchtlekken gedicht, waardoor warmte alsnog ontsnapt. Bovendien beschermt een isolerende laag tegen de onderkant van de vloer tegen condensatie en vochtschade.

Kunnen jullie vloerisolatie in elke kruipruimte aanbrengen?

Als de kruipruimte hoog genoeg is er een luik is dat goed toegankelijk is, dan is dit mogelijk. Is dat niet het geval, bijvoorbeeld als de kruipruimte erg laag is (hoogte 10 tot 20 cm), dan kun je ook kiezen voor bodemisolatie. Bij bodemisolatie wordt er een isolerende laag van EPS-parels of EPS-chips in de kruipruimte gespoten. Dit zijn kleine korrels of chips die in elke spleet in de kruipruimte bereikt. EPS is een kunststof dat voor 98% uit lucht bestaat en een zeer hoge isolatiewaarde heeft.

Ik heb geen kruipruimte: kan ik dan de bovenkant van de vloer isoleren?

Is het niet mogelijk om vanuit de kruipruimte isolatie aan te brengen? Dan kun je de bovenkant van de vloer isoleren. Dit wordt gedaan met isolatieplaten die rechtstreeks tussen de balken worden gelegd en vervolgens worden bedekt met gipsplaten. De dikte van de isolatie hangt af van de gewenste isolatiewaarde. Je kunt al een goede thermische isolatie krijgen met een minimum isolatielaag van 8 cm.

Hoe isoleer ik een bestaande vloer met vloerverwarming?

Heb je vloerverwarming? Het isoleren van een bestaande vloer met vloerverwarming kan een uitdaging zijn, maar het is mogelijk. Er zijn verschillende opties, zoals het aanbrengen van isolatiemateriaal onder de bestaande vloer, of het plaatsen van een isolerende ondervloer. Het is belangrijk om de juiste isolatiewaarde te kiezen en om ervoor te zorgen dat de vloerverwarming goed blijft werken na de isolatie. Wij kunnen jou goed adviseren over de beste isolatieoplossing in dit geval!

Hoe dik moet het isolatiemateriaal voor een goede vloerisolatie zijn?

De dikte van het isolatiemateriaal voor een goede vloerisolatie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type isolatiemateriaal en de gewenste isolatiewaarde. Als je vloerverwarming hebt, dan raden wij aan om voor een hogere Rc-waarde te gaan. Over het algemeen wordt aanbevolen om een isolatiedikte van minimaal 10 tot 15 centimeter aan te houden om een goede isolatiewaarde te bereiken. De dikte van het isolatiemateriaal is niet het enige criterium voor een effectieve vloerisolatie. Het is ook belangrijk om de isolatie goed te plaatsen en eventuele kieren en naden te dichten om warmteverlies te voorkomen. Raadpleeg onze specialist om te bepalen welke isolatiedikte het meest geschikt is voor jouw woning.

Is elke vloerisolatie direct geluiddempend?

De dikte van het isolatiemateriaal hangt af van het type vloer en hoeveel geluid je wilt verminderen. Over het algemeen bieden dikkere isolatiematerialen een betere thermische en akoestische isolatie dan dunnere materialen. Sommige isolatieproducten zijn echter speciaal ontworpen voor geluidsisolatie van vloeren en kunnen bij een kleinere dikte een betere geluidsisolatie bieden. Wij kunnen jou de beste geluiddempende vloerisolatie adviseren!

Moet er extra ventilatie komen bij het isoleren van vloer via de kruipruimte?

Ja, het is belangrijk dat er voldoende ventilatie is wanneer je je vloer via de kruipruimte isoleert. Vooral als je woning een houten vloer heeft. Onder de vloer ontstaat namelijk condens door temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Onvoldoende ventilatie leidt tot vochtophoping en houtrot in de vloer. Om luchtinfiltratie te verminderen en de energie-efficiëntie te verbeteren, raden wij aan om ook de muren van de kruipruimte voldoende isoleren. Lees meer over spouwmuurisolatie.

Zelf je vloer isoleren aan de bovenzijde? Waar moet ik op letten?

Heb je voldoende bewegingsruimte om in te werken in de kruipruimte? Dan kun je dit project prima zelf oppakken. Let op de volgende punten als je zelf je vloer gaat isoleren:

– Zorg ervoor dat je het juiste isolatiemateriaal kiest en dat het van goede kwaliteit is.

– Zorg ervoor dat het isolatiemateriaal luchtdicht wordt aangebracht.

– Controleer op eventuele vochtproblemen voordat u de isolatie aanbrengt.

– Installeer indien nodig extra dampschermen of bodemfolie.

– Installeer de isolatie met voldoende ruimte rond leidingen en afvoeren.

– Zorg ervoor dat alle isolatie naden zijn afgedicht.

Wil je er absoluut zeker van zijn dat de klus goed wordt geklaard? Win dan het beste isolatie-advies in en laat je vloer isoleren door een deskundige isolatiespecialist zoals Isolatieploeg.nl.

Vraag advies aan Offerte aanvragen
Vragen? Neem contact op met onze specialist. Wij zijn beschikbaar. Advies aanvragen