• Slimme en zorgvuldige keuze
 • Meerdere gratis offertes
 • Vrijblijvend vergelijken
 • Onafhankelijk advies

Spouwmuurisolatie tussenwoning: wat kost het?

Spouwmuurisolatie van een tussenwoning biedt tal van voordelen. Als eerste zorgt het laten isoleren van je spouwmuren ervoor dat je een gelijkmatige temperatuur in je huis krijgt. Daardoor hoef je in de winter minder hard te stoken en in de zomer minder te koelen. Zo verlaag je de energierekening flink en bovendien profiteer je van een comfortabel huis.

Offerte aanvragen
Spouwmuurisolatie

Is spouwmuurisolatie bij een tussenwoning zinvol?

Jazeker! Spouwmuurisolatie heeft absoluut zin! De voordelen van het isoleren van buitenmuren zijn hetzelfde als voor een hoekwoning of een vrijstaande woning. Heb je een geschakelde hoekwoning? Lees dan ook eens de pagina spouwmuurisolatie hoekwoning.

Spouwmuurisolatie levert een tussenwoning met een gezin van 4 personen een jaarlijkse besparing op € 350 tot € 400. Dat is zo’n 550 m3 gas per jaar. Dus ja! spouwmuurisolatie is ook voor een tussenwoning zinvol!*

(*) De exacte besparing op de energiekosten hangt van de samenstelling van het huishouden af, het stookgedrag, overige isolerende energiebesparende maatregelen en de energieprijs.

De voordelen van spouwmuren isoleren zijn

Zoals je ziet zijn er veel voordelen aan spouwmuurisolatie; ook bij een tussenwoning. Het verlaagt de energierekening en zorgt voor geluidsisolatie, maar biedt ook andere voordelen!

 1. Je krijgt een lagere energierekening door een betere thermische isolatie.
 2. Door spouwmuurisolatie toe te passen, draag je bij aan duurzaamheid.
 3. Meer wooncomfort: je krijgt een warmer huis in de winter en een koeler huis in de zomer.
 4. Je voorkomt vochtproblemen in je huis omdat de luchtvochtigheid afneemt.
 5. Je vermindert geluidsoverlast van buitenaf.
 6. Spouwmuurisolatie is een investering in de waarde van je huis.
 7. Ga je in de toekomst je huis verkopen? Met een beter energielabel verkoop je sneller.

Wat kost spouwmuurisolatie tussenwoning per m²?

Gemiddeld betaal je tussen de €18 en €30 aan spouwmuurisolatie kosten per vierkante meter, afhankelijk van het gebruikte materiaal. Er zijn namelijk veel verschillende materialen geschikt voor spouwmuurisolatie van een tussenwoning.

We benoemen hieronder kort een aantal factoren die de kosten van spouwmuurisolatie bepalen. Zo krijg je een goede indruk hoe de spouwmuurisolatie kosten worden berekend door onze isolatiebedrijven.

Factoren die de vierkante meterprijs van spouwmuurisolatie van een tussenwoning bepalen zijn:

 • Het soort isolatiemateriaal dat wordt gebruikt, zoals EPS-parels of PUR-schuim.
 • De dikte van de isolatielaag.
 • De complexiteit van de installatieklus.
 • Of wij bestaande spouwmuurisolatie moeten verwijderen.
 • Eventuele voorbereidende werkzaamheden zoals het herstellen van spouwmuren.
 • De arbeidstijd die voor de isolatieklus nodig is.
 • Eventuele afvoerkosten.

Voordat je een beslissing neemt over welk type isolatie je gaat gebruiken, raden wij aan om altijd eerst goed advies in te winnen! Onze installateurs komen jouw bestaande spouwmuren eerst goed controleren, geven dan hun advies en bieden meteen een gratis offerte aan. Je weet direct waar je aan toe bent!

BUTTON: VRAAG PROFESSIONEEL ADVIES

Ga je spouwmuurisolatie tussenwoning combineren met andere energiebesparende maatregelen zoals vloerisolatie? Dan profiteer je niet van 15% subsidie, maar zelfs van 30% subsidie op beide klussen!

Wat zijn geschikte isolatiematerialen voor een rijtjeswoning?

Dat hangt van de situatie af, maar ook van de leeftijd van de woning, de eisen die jij zelf stelt aan de isolatie en de gewenste isolatiewaarde. Heb je een En uiteraard ook je budget! In Nederland wordt voor het isoleren van tussenwoningen EPS over het algemeen vaak aangeraden.

EPS: een veelgebruikte isolatie om je tussenwoningen te isoleren

EPS-korrels zijn het meest gebruikte isolatiemateriaal bij woningisolatie. Het wordt ook gebruikt voor bodemisolatie, om vloeren te isoleren en ook voor dakisolatie. De isolatieparels hebben de hogere isolatiewaarde te danken aan het luchtdichte ontwerp. Wil je de hoogste isolatiewaarde? Dan kun je ook PUR-schuim overwegen. De verschillen tussen EPS en PUR hebben wij ook op de pagina ‘de beste keuze voor spouwmuurisolatie’ beschreven.

Wat zijn de kosten spouwmuurisolatie tussenwoning met EPS parels?

De spouwmuurisolatie kosten met EPS-korrels hangen af van verschillende variabelen, zoals je al eerder kon lezen. De kosten voor spouwmuurisolatie zijn relatief laag, in vergelijking met bijvoorbeeld dakisolatie.

Over het algemeen is het gebruik van geëxpandeerd polystyreen parels (EPS) voor spouwmuurisolatie goedkoper dan andere materialen zoals een minerale wol of PUR-isolatieschuim.

Isoleren met EPS is een snelle en eenvoudige wijze van isoleren; de klus is vaak binnen een dag klaar. Daardoor is isoleren met EPS relatief gezien goedkoop, omdat de arbeidskosten lager zijn.

Het gemiddelde kostenplaatje van EPS-parels is €25-€30 per vierkante meter, inclusief btw en arbeidskosten. De gemiddelde prijs voor spouwisolatie varieert van €900 tot €1300 voor een kleine tussenwoning.

Ter vergelijking: de gemiddelde kosten spouwmuurisolatie voor een hoekwoning liggen tussen de €1.500 en €2.200 en voor een vrijstaande woning tussen de €2.200 en €3.500.

Het is al-met-al voor jouw eigen tussenwoning een goede investering die zich al snel terugverdient. Jouw wooncomfort én het milieu profiteren er ook van! Vraag bij ons snel isolatiebedrijf een vrijblijvende offerte aan en je weet wat de totale kosten in jouw geval zijn!

Wil jij jouw spouwmuur laten isoleren? Weet dan dat je aanspraak kunt maken op de ISDE-subsidie voor huiseigenaren! Je krijgt hiermee 15% van de kosten terugbetaald door het Rijk!

Voordelen van EPS-isolatie voor tussenwoningen

1. EPS-parels of -korrels hebben een hoge isolatiewaarde, waardoor ze een goede optie zijn voor het isoleren van spouwen van een rijtjeshuis om warmteverlies te voorkomen.

2. EPS-korrels zijn licht en gemakkelijk te verwerken, zodat installateurs de spouw snel en zonder geknoei met de korrels kunnen vullen.

3. Omdat ze licht zijn, oefenen de korrels geen extra druk op de muren, zodat ze niet barsten of knikken.

4. EPS-parels zijn niet giftig en zijn reukloos, waardoor ze veilig zijn.

5. Ze zijn ook vochtbestendig, zodat ze niet worden aangetast door regen of vocht.

Je denkt misschien van niet, omdat je huis geschakeld is met buren: maar ook via
jouw spouwmuur is veel winst te behalen! Spouwmuurisolatie kost minder dan het jaarlijks opbrengt! Je hebt het snel terugverdiend.

Kosten spouwmuurisolatie met PUR-schuim

PUR-schuim is iets duurder dan EPS-isolatie. Isolatie met PUR-schuim kost meestal €30-€45 per vierkante meter, inclusief BTW en arbeidskosten. Het minimumtarief voor spouwmuurisolatie met PUR-schuim varieert van €1.000 tot €1.500 voor een rijtjeswoning.

Dit type isolatie gaat echter langer mee en houdt de warmte beter binnen. Bovendien is het veel minder gevoelig voor waterindringing.

Wil je er voor zorgen dat jouw huis op de juiste manier geïsoleerd wordt? Vraag dan zeker een vrijblijvend advies en een offerte aan!

BUTTON: ADVIES AANVRAGEN

Wat is de terugverdientijd van spouwmuurisolatie van een rijtjeshuis?

De terugverdientijd is natuurlijk belangrijk om te weten voordat je aan spouwmuurisolatie begint. Gelukkig kunnen we dat eenvoudig laten zien. Houdt er wel rekening mee dat de jaarlijkse besparing op de energiekosten samen hangt met de samenstelling van het huishouden, het stookgedrag, overige isolerende energiebesparende maatregelen en de energieprijs.

 • Tussenwoning spouwmuur isolatiekosten € 1.000.
 • Teruggave via de ISDE-subsidie 2023 is 15%: € 150.
 • Gemiddelde jaarlijkse besparing op de energiekosten: € 320.
 • Terugverdientijd: 2 jaar en 6 maanden.

Ben je al overstag? Met andere woorden: wil jij snel de exacte prijs weten van spouwmuurisolatie voor jouw woning?

Veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie tussenwoning

Hoeveel graden scheelt spouwmuur isolatie?

Spouwmuurisolatie vermindert het warmteverlies door de muren met 25 to 35% oplevert. De hoeveelheid besparing kan variëren afhankelijk van het type en de kwaliteit van de isolatie, maar ook van andere factoren zoals de oriëntatie van de muur.

Heeft een brede spouw meer isolatie nodig?

EPS-korrels worden vaak gebruikt bij tussenwoningen die brede spouwen hebben tot 16 cm. Hoe breder de spouw, hoe meer korrels nodig zijn in vergelijking met smallere spouwen. Er is namelijk meer materiaal nodig om de luchtspleten tussen de holte tussen de binnen- en buitenmuur te vullen.

Wat kosten extra ventilatiekokers bij het isoleren van spouwmuren?

Na het isoleren van de spouwmuren zijn er soms extra ventilatiekanalen nodig. Dit komt doordat het isolatiemateriaal de luchtdichtheid van de muur verhoogt, maar ook de natuurlijke ventilatie via de spouwen vermindert.

Om voldoende circulerende lucht te houden, kunnen speciale externe ventilatiekanalen nodig zijn. De kosten voor deze extra kanalen variëren afhankelijk van de grootte en de complexiteit van de installatie.

Kunnen jullie de kosten per isolatiemateriaal ook laten zien?

Ja, dat kunnen wij. Op de pagina ‘wat is de beste spouwmuurisolatie’ lees je meer over de kosten spouwmuurisolatie per isolatiemateriaal, zoals: EPS, PUR, minerale wol (glaswol en steenwol) en de milieubewuste keuze cellulose-vezels.

Wat zijn de kosten oude spouwmuurisolatie verwijderen?

Daarover lees je op de pagina spouwmuurisolatie verwijderen meer.

Vraag advies aan Offerte aanvragen
Vragen? Neem contact op met onze specialist. Wij zijn beschikbaar. Advies aanvragen