• Slimme en zorgvuldige keuze
 • Meerdere gratis offertes
 • Vrijblijvend vergelijken
 • Onafhankelijk advies

Spouwmuurisolatie hoekwoning: wat kost dat?

Wil jij jouw hoekwoning isoleren? Het isoleren van de buitenmuren van een hoekhuis is net zo eenvoudig als het isoleren van de spouwmuur van een tussenwoning, 2-onder-1 -kap woning of vrijstaande woning.

Laat je je woning isoleren, dan verdien je dat gemiddeld binnen 2,5 jaar terug via een lagere energierekening! Spouwmuurisolatie levert méér voordelen op. Je kunt bovendien in aanmerking komen voor 15% subsidie als tegemoetkoming in de kosten van deze energiebesparende maatregel.

Offerte aanvragen
Vloerisolatie met Icynene

Spouwmuurisolatie kosten: dankzij subsidie heel snel terugverdiend!

De kosten voor spouwmuurisolatie per m2 zijn relatief laag. Zeker in vergelijking met bijvoorbeeld dakisolatie . Je hebt hebt daarom ook sneller terugverdiend. Daarom is het isoleren van je spouwen een dankbare investering. Net als vloerisolatie of bodemisolatie overigens.

Op deze pagina vertellen wij jou wat de gemiddelde kosten voor spouwmuurisolatie voor een hoekwoning zijn, wat het je oplevert én hoe snel je het hebt terugverdiend.

Voordelen van spouwmuurisolatie van een hoekwoning

Spouwmuurisolatie levert een hoekwoning met een gezin van 4 personen een jaarlijkse besparing op van € 500 tot € 700*. De gemiddelde besparing is zo’n 900 tot 1.100 m3 gas per jaar. Net als bij elk andere type woning, kent spouwmuurisolatie van een hoekwoning veel voordelen. We noemen ze ook hier even voor jou op:

1. Je spouwmuur laten isoleren verhoogt het wooncomfort van jou en je gezin.

2. Je verlaagt de energierekening omdat de warmte binnenblijft.

3. Het verkleint je ecologische voetafdruk door een lager energieverbruik.

4. Het voegt waarde toe aan je huis dankzij de energiezuinige voordelen.

5. Het voorkomt vocht in huis.

(*)De exacte besparingen variëren afhankelijk van: de kwaliteit van de isolatie, de isolatiedikte, het type verwarmingssysteem, het stookgedrag en de energieprijzen.

Kosten voor spouwmuurisolatie hoekhuis per m2

De exacte kosten voor spouwmuurisolatie van een hoekhuis variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van het project, het soort isolatiemateriaal dat wordt gebruikt, de bereikbaarheid en de complexiteit van de isolatieklus. Gemiddeld ligt de vierkante meterprijs voor buitenmuurisolatie voor een hoekwoning tussen de €15 en €25 per vierkante meter.

Hieronder zetten we kort een aantal factoren op een rijtje, die invloed hebben op de totale kosten voor buitenmuurisolatie. Zo krijg je een goede inschatting van hoe de isolatiebedrijven van Isolatieploeg.nl de kosten berekenen.

Factoren die de vierkante meterprijs van spouwmuurisolatie van een hoekwoning bepalen zijn:

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de keuze voor spouwmuurisolatie. Deze factoren omvatten:

 1. Het type isolatiemateriaal.
 2. De grootte van de woning.
 3. De dikte van de isolatielaag.
 4. De complexiteit van de installatieklus.
 5. Of er bestaande spouwmuurisolatie moet worden verwijderd.
 6. Eventuele voorbereidende werkzaamheden zoals het herstellen van spouwmuren.
 7. De arbeidskosten.
 8. Eventuele afvoerkosten.

Vraag altijd professioneel advies voordat je voor een isolatietype kiest. Onze installateurs komen bij jou langs om de spouwen grondig te inspecteren. Zij geven jou deskundig advies en stellen een gratis offerte op. Zo weet je direct waar je aan toe bent én voorkom je verrassingen achteraf!

Gemiddelde kosten spouwmuurisolatie hoekwoning

De vierkante meter prijs van spouwmuurisolatie varieert tussen €20 en €35, afhankelijk van het materiaal.

Gemiddeld genomen ligt de spouwmuurisolatie prijs voor een hoekwoning tussen de €1.500 en €3.000. Dit is een algemene schatting en de werkelijke kosten kunnen variëren.

Subsidie spouwmuurisolatie

Vergeet niet dat je als huiseigenaar gebruik kunt maken van de spouwmuurisolatie subsidie (ISDE / Investeringssubsidie Duurzame Energie). Van je investering krijg je namelijk 15% terugbetaald door het Rijk. Investeer je in hetzelfde jaar in twee of meer energiebesparende maatregelen? Dan krijg je zelfs 30% terug!

Welke isolatietypen zijn geschikt als buitenmuurisolatie voor hoekwoningen?

Voor buitengevelisolatie van hoekwoningen zijn een minerale wol, zoals steenwol of glaswol, EPS-parels en PUR-schuim (polyurethaan) geschikte isolatiematerialen. Deze soorten isolatie bieden een uitstekend thermisch comfort én bieden goede akoestische isolatie. Ze zijn licht van gewicht, gemakkelijk te installeren en vereisen minimaal onderhoud zodra ze geïnstalleerd zijn.

Wat is het verschil tussen minerale wol, EPS en PUR-schuim?

 • Minerale wol bestaat uit gesponnen vezels van mineralen, steen of gerecyled glas en heeft goede thermische en geluidsabsorberende eigenschappen.
 • EPS is een lichtgewicht materiaal dat bestaat uit opgeblazen polystyreenparels en heeft goede isolerende en vochtbestendige eigenschappen.
 • PUR(polyurethaanschuim) wordt ter plaatse in schuimvorm aangebracht en vult ruimtes volledig op. Het heeft een hogere isolatiewaarde dan EPS en biedt een goede vochtbarrière voor buitenmuren.

Elk type spouwmuurisolatie heeft zijn eigen productiemethoden en toepassingen. De keuze hangt af van specifieke vereisten, de conditie van de muren en jouw budget.

Spouwmuurisolatie kosten per isolatiemateriaal

Verschillende isolatietypes hebben uiteraard verschillende prijzen. Wil jij een isolatiemateriaal met een zeer hoge isolatiewaarde, zoals PUR-schuim, dan kost dat meer. Wij gaan jou in de volgende alinea’s de kosten voor spouwmuurisolatie per isolatietype laten zien.

Kosten spouwmuurisolatie met glaswol of rotswol

Minerale wol (glas-, steen- of rotswol) is naast thermisch isoleren ook geluidsisolerend. Daarnaast is minerale wol ook vocht- en brandwerend. Het kan zowel bij nieuwbouw als bij bestaande bouw worden toegepast.

Minerale wol bestaat uit isolatiedekens die tussen lagen baksteen of het metselwerk worden gelegd. De kosten kunnen variëren, maar over het algemeen is het duurder dan EPS. De prijs ligt tussen €20 en €30 per vierkante meter.

Isoleren met een minerale wol kost voor een hoekwoning met een totale spouwmuuroppervlakte van 100 vierkante meter, tussen de €2.000 en €3.000.

Kosten spouwmuurisolatie met EPS-parels

Vooral bij een bestaande spouwmuur is EPS-isolatie een veel gebruikte methode. EPS (geëxpandeerd polystyreen ofwel piepschuim) bestaat voor 2% uit kunststof en voor 98% uit lucht. EPS biedt goede thermische en akoestische isolatie. Het is verkrijgbaar als korrels (of parels) en is vochtbestendig.

De EPS-korrels worden ook gebruikt voor bodemisolatie. In plaatvorm wordt het ook toegepast voor dakisolatie of vloerisolatie.

Het gemiddelde kostenplaatje van spouwmuurisolatie voor een hoekwoning in Nederland met EPS-parels kan variëren, maar over het algemeen ligt het tussen de €15 en €25 per vierkante meter.

Als we uitgaan van een hoekwoning met een totale oppervlakte van de spouwmuren van bijvoorbeeld 100 vierkante meter, dan liggen gemiddeld de totale kosten voor EPS-isolatie rond de €1.500.

Kosten spouwmuurisolatie met PUR schuim

PUR (polyurethane rigide foam) biedt superieure thermische isolatie-eigenschappen. Het PUR-materiaal vormt een luchtdichte afsluiting en heeft goede geluidsdempende eigenschappen.

De kosten van deze methode liggen hoger dan die van EPS-parels en meestal kun je rekenen op €35 tot €50 per vierkante meter.

Voor een hoekwoning van 100 m² betekent dit een investering tussen de €2.500 en €4.000 voor isolatie met PUR-schuim, vergeleken met ongeveer €1.500 voor EPS-parels.

Bij het investeren in een hoekwoning is het echter altijd verstandig om rekening te houden met het rendement op lange termijn van een hoge energie-efficiëntie. Iets waar PUR-schuim beter voor zorgt dan andere methoden.

PUR-schuim is een uitstekende keuze voor buitenmuren met vochtgerelateerde problemen. Naast de superieure isolatie-eigenschappen voorkomt het ook water- en windinfiltratie. Dus als je op zoek bent naar de beste oplossing voor thermische isolatie voor je hoekhuis, is PUR-schuim zeker het overwegen waard.

Terugverdientijd spouwmuurisolatie

Hoe lang duurt het voordat je de kosten van spouwmuurisolatie voor jouw hoekhuis hebt terugverdient? Dat hangt uiteraard van het gebruikte isolatiemateriaal af en de hoogte van de isolatiewaarde (lambda-waarde). Hieronder geven wij jou een voorbeeld van een hoekwoning geïsoleerd met EPS:

 • Hoekwoning spouwmuur isolatiekosten € 2.400.
 • Teruggave via de ISDE-subsidie 2023 is 15%: € 360.
 • Gemiddelde jaarlijkse besparing op de energiekosten: € 850*.
 • Terugverdientijd: 2 jaar en 4 maanden.

(*)De jaarlijkse besparing op de energiekosten hangt van de samenstelling van het huishouden af, het stookgedrag, overige isolerende energiebesparende maatregelen en de energieprijs.

Wil jij snel de exacte prijs weten van de kosten van spouwmuurisolatie voor jouw hoekwoning? Vraag dan snel jouw vrijblijvende offerte aan!

Veelgestelde vragen over het isoleren van de spouwmuur van hoekwoningen

Wat kost oude spouwmuurisolatie verwijderen?

Daarover lees je meer op de pagina spouwmuurisolatie verwijderen.

Wat is de beste isolatie voor hoekwoningen?

Wat de beste isolatie is voor verschillende woningtypes lees je op de pagina beste spouwmuurisolatie.

Zorgt spouwmuurisolatie echt voor minder vocht in huis?

Ja, spouwmuurisolatie vermindert de hoeveelheid vocht in huis. Het vochtgehalte neemt af, omdat de isolatielaag een barrière vormt tussen vocht van buitenaf en de binnenmuren. Je vermindert zo ook het risico op schimmelgroei en andere gezondheidsrisico’s.

Kan ik de kosten voor spouwmuurisolatie zelf berekenen?

Ja, je kunt zelf de kosten van spouwmuurisolatie berekenen. Er zijn verschillende online calculators die je helpen om te bepalen hoeveel isolatie je nodig hebt. Houd er rekening mee dat er verschillende materialen zijn voor verschillende omstandigheden. Vraag daarom altijd eerst professioneel isolatieadvies aan een gecertificeerd isolatiebedrijf, zoals de isolatiespecialisten van Isolatieploeg.

Hoeveel bespaar je met spouwmuur isolatie?

Spouwmuurisolatie is ontworpen om de energierekening te verlagen en geld te besparen. Hoeveel geld je bespaart, hangt af van de grootte en de staat van je huis en van het type isolatie dat je gebruikt. Gemiddeld kan spouwmuurisolatie je helpen om €300 tot €500 per jaar aan energiekosten te besparen. Uiteraard blijft dit per situatie verschillend.

Wat kost spouwmuurisolatie voor een tussenwoning?

Dat lees je op de pagina spouwmuurisolatie tussenwoning.

Vraag advies aan Offerte aanvragen
Vragen? Neem contact op met onze specialist. Wij zijn beschikbaar. Advies aanvragen