• Slimme en zorgvuldige keuze
  • Meerdere gratis offertes
  • Vrijblijvend vergelijken
  • Onafhankelijk advies

De beste spouwmuurisolatie? Jouw gids voor efficiënte en effectieve spouwisolatie

Op deze pagina bieden wij jou een uitgebreide gids aan over hoe de beste spouwmuurisolatie gaat kiezen! Wil jij je huis laten isoleren? Ben je op zoek naar de beste manier om je huis energiezuiniger te maken? En je energierekeningen te verlagen, terwijl jouw wooncomfort toeneemt?

Dan is spouwmuurisolatie een goede keuze. Dit artikel is jouw gids. Wij willen jou goed informeren over de beste spouwmuurisolatie, de verschillende soorten isolatiematerialen en hun gemiddelde kostprijs. Daarnaast laten wij jou zien, dat je beste spouwmuurisolatie niet alleen op basis van isolatiewaarde moet kiezen.

Er zijn namelijk nog vele andere aspecten – zoals vochtproblemen in huis, geluidsisolatie, bouwjaar van je woning en ook ecologische aspecten – die een grote rol spelen. En wat ook een rol speelt is over je een tussenwoning, hoekwoning of een vrijstaande woning hebt. Met onze website helpen wij op weg om de allerbeste keuze te maken voor het isoleren van jouw huis!

Offerte aanvragen
Vloerisolatie met Icynene

Wat betekent spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie aanbrengen dat er een isolatiemateriaal in de spouw wordt aangebracht. De thermische efficiëntie van je woning verbetert hierdoor. Door je spouwen te isoleren realiseer je meteen een betere akoestische isolatie: geluid van buiten of buren dringt minder in je huis door.

De spouw is een holle ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van je huis. Je huis isoleren doe je onder andere door middel van isolatiemateriaal in deze holle ruimte te laten aanbrengen. Er zijn hiervoor verschillende soorten spouwmuur- of gevelisolatie zoals spuitschuim, isolatiekorrels of isolatiedekens. Schuim en parels worden in de spouw gespoten in een vloeibare vorm. Isolatiedekens worden meestal als broodjes in de holte geplaatst.

Wanneer welk soort isolatiemateriaal er wanneer wordt gebruikt, hangt af van de bestaande woning.

Wat zijn de beste tips die een spouwmuur isoleren?

  • Raadpleeg een professioneel isolatiebedrijf voor advies en uitvoering.
  • Zorg voor een grondige inspectie van de spouwen van de muren om mogelijke problemen te identificeren.
  • Kies het juiste isolatiemateriaal op basis van isolatiewaarde, duurzaamheid en vochtbestendigheid.
  • Zorg voor een goede voorbereiding, zoals het reinigen van de spouw en het herstellen van eventuele schade aan de binnen- of buitenmuren.
  • Laat het isolatiewerk uitvoeren door ervaren vakmensen om een optimale installatie te waarborgen.

Wat is het beste type isolatie voor spouwen?

De beste spouwmuurisolatie voor een woning, hangt af van het type huis, de bestaande structuur en de conditie van de strutuur. Onze isolatiedeskundigen geven jou op basis van deze factoren het beste advies.

Minerale wol wordt als gevelisolatie gebruikt bij spouwen die vochtproblemen hebben. De polyethyleenfolie vormt een dampremmende laag die voorkomt dat vocht van buitenaf de isolatie binnendringt.

Over het algemeen geeft minerale wol met een buitenlaag van polyethyleenfolie de beste resultaten op het gebied van thermische prestaties. Om het aan te kunnen brengen moet de spouw wel goed bereikbaar zijn. Ook de breedte van de spouw moet het ook toelaten.

Minerale wol met polyethyleenfolie wordt zowel bij nieuwbouw als bij bestaande huizen gebruikt. Bij nieuwbouw kan het direct tijdens de bouw worden geïnstalleerd, terwijl het bij bestaande huizen als retrofitmaatregel (na-isoleren ofwel bij-isoleren) kan worden toegepast.

Naast minerale wolsoorten zijn er nog vele andere soorten muurisolatie beschikbaar.

Soorten isolatiematerialen voor spouwmuurisolatie

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen die geschikt zijn voor het isoleren van buitenmuren. Laten we eens kijken naar de verschillende materialen hun eigenschappen.

Glaswol: goede thermische eigenschappen

Glaswol en steenwol zijn beide minerale wolsoorten. Glaswol is een veelgebruikte soort spouwmuurisolatie. Het is gemaakt van gerecycled glas en zand. Het is licht van gewicht, gemakkelijk te installeren en heeft goede thermische isolatie-eigenschappen. Het nadeel van glaswol (en steenwol eveneens) is dat er een minimale spouwbreedte van 50 mm moet zijn. De gemiddelde kostprijs van glaswol is ongeveer €15-€20 per vierkante meter.

Steenwol: isoleert akoestisch gezien beter

Steenwol, ook wel bekend als rotswol, wordt geproduceerd door gesmolten gesteente te spinnen tot vezels. Het heeft vergelijkbare eigenschappen als glaswol en biedt uitstekende geluidsisolatie. De gemiddelde kostprijs van steenwol voor spouwmuurisolatie is ongeveer €20-€25 per vierkante meter.

EPS-parels: vochtbestendig en volledig recyclebaar

EPS-parels, ook bekend als piepschuimparels of EPS-korrels, zijn lichte, bolvormige korrels die worden gemaakt van geëxpandeerd polystyreen (piepschuim) en worden in de spouw gespoten. Met behulp van een spuitpistool wordt de spouwmuur gevuld. EPS-parels hebben goede isolatie-eigenschappen, zijn vochtbestendig en zijn geschikt voor dunne spouwen met een minimale spouwbreedte van 30-40 mm.

De gemiddelde kostprijs van EPS-parels voor spouwmuurisolatie is ongeveer €25-€30 per vierkante meter. EPS-korrels hebben een lagere isolatiewaarde dan PUR-schuim, maar dat kun je compenseren door een dikkere isolatielaag aan te brengen.

PUR-schuim: naadloze isolatie

PUR-isolatieschuim (polyurethaanschuim) is een soort spouwmuurisolatie dat bestaat uit twee componenten die met elkaar reageren en uitzetten. Het vormt een naadloze isolatielaag in de spouwmuur. PUR-schuim heeft ook goede akoestische isolatie-eigenschappen, terwijl het uitzonderlijk goed isoleert en er maar een dunne laag nodig is.

De gemiddelde kostprijs van PUR-schuim voor spouwmuurisolatie is ongeveer €25-€35 per vierkante meter. PUR-schuim is helaas iet geschikt voor een smalle spouw kleiner dan 5 cm

Cellulosevezels: een milieubewuste keuze

Cellulosevezels worden gemaakt van een natuurlijk isolatiemateriaal, gemaakt van gerecycled papier. Het is een isolatiemateriaal met de beste ecologische eigenschappen. De vezels worden behandeld met brandvertragende middelen. Ze worden net als de isolerende korrels in de spouwmuur geblazen en vormen een dichte isolatielaag. Cellulosevezels hebben uitstekende thermische isolatie-eigenschappen en zijn milieuvriendelijk.

De gemiddelde kostprijs van cellulosevezels is ongeveer €20-€30 per vierkante meter.

Wat is de beste spouwmuurisolatie op basis van isolatiewaarde?

De isolatiewaarde van spouwmuurisolatie wordt uitgedrukt in de lambda-waarde (λ-waarde). Een lage lambda-waarde betekent hogere isolerende eigenschappen. Daarom kunnen isolatiematerialen met een lage lambda-waarde worden beschouwd als de beste spouwmuurisolatie op basis van isolatiewaarde.

PUR-schuim en PIR (polyisocyanuraat) hebben een HR++ label en kennen de hoogste isolatiewaarde, dankzij de gesloten celstructuur, waardoor warmteverlies tot een minimum wordt beperkt.

PIR heeft de laagste lambda-waarde en met relatief dunne isolatieplaten biedt het een hoge isolatiewaarde.

Minerale wol, zoals glaswol en steenwol, heeft ook prima isolatiewaarden. Hoewel ze een iets hogere lambda-waarde hebben dan PUR-schuim en PIR, biedt minerale wol een uitstekende thermische isolatie.

Is isolatiewaarde het belangrijkste punt om te overwegen?

Nee, alleen op basis van isolatiewaarde kun je niet de beste spouwmuurisolatie voor jouw huis kiezen. In elk geval raden wij dat niet aan. Waarom? Omdat andere factoren, zoals vochtbestendigheid, brandveiligheid, duurzaamheid, installatiegemak en kosten van spouwmuurisolatie ook een grote rol spelen bij het maken van een weloverwogen keuze.

We geven je een voorbeeld: wil je naast warmte-isolatie ook geluidsisolatie? PUR en EPS isoleren akoestisch gezien minder goed dan minerale wol.

Daarom raden wij jou aan om onze professionele isolatiespecialisten te raadplegen. In overleg kies je de juiste spouwmuurisolatie voor jouw huis, passend bij jouw persoonlijke eisen en je beschikbare budget. Onze isolatiespecialisten adviseren jouw over de beste isolatiewaarde in combinatie al deze andere belangrijke factoren, zodat je een weloverwogen beslissing neemt!

Wil jij het beste van het beste voor je spouwmuren?

Maak dan direct een vrijblijvende afspraak! Onze isolatiebedrijven hebben jarenlange ervaring met het isoleren van woningen en het beste isolatiemateriaal voor spouwmuren, maar ook voor vloerisolatie, bodemisolatie en dakisolatie. Wij werken met gecertificeerde isolatiespecialisten en alleen met hoogwaardige isolatiematerialen!

BUTTON: Afspraak maken

Veelgestelde vragen over het kiezen van isolatie voor de spouwmuur

Hoe zit het met spouwisolatie van oude huizen?

Dubbele muren en een geïsoleerde spouw waren tot 1975 niet verplicht. Heb je een ouder huis? Dan kan het zijn dat er geen spouw aanwezig is. Pas vanaf 1992 werden er strengere eisen gesteld aan de isolatiewaarde van nieuwe gebouwen. In de loop der tientallen jaren later zijn deze eisen steeds strenger geworden.

Is jouw huis na 1950 en vóór 1975 gebouwd (lees meer over spouwmuurisolatie woningen 1920-1975) dan je waarschijnlijk wel een spouw. Mogelijk is er toen of in latere jaren ook spouwmuurisolatie aangebracht. Maar het isolerend vermogen was destijds lang niet zo goed in vergelijking met nu. Hierover lees je meer in het artikel spouwmuurisolatie woningen 1997-1990. Na-isoleren is dan zeker aan te bevelen! De specialisten van Isolatieploeg kunnen dat voor jou checken en geven advies over de beste spouwmuurisolatie voor een oude woning.

Woningen die vanaf 1999 zijn gebouwd zijn beter geïsoleerd en hebben vaak goede dakisolatie, vloerisolatie en eventueel ook nog bodemisolatie en HR++ glas. Huizen die na 1 januari 2021 nieuw gebouwd worden moeten zelfs (bijna) energieneutraal zijn.

Kan ik mijn huis altijd laten na-isoleren?

Is jouw huis in het verleden al eens geïsoleerd, dan kan het dat de isolatiekwaliteit in de loop van de tijd is verminderd. Wil je weten of de isolatie nog voldoende werkend is en of bij-isoleren wenselijk is? Dan kun je het beste contact opnemen met onze isolatiespecialisten.

Wij controleren dan direct de conditie van de spouw: na-isolatie van buitenmuren kan namelijk alleen worden aangebracht als er sprake van een schone spouw is zonder obstakels zoals puin. Op basis van de controle van de spouwmuur kunnen wij jou het beste advies geven voor de beste spouwmuurisolatie.

Hoe weet ik of in de spouwmuur al isolatiemateriaal zit?

Misschien is jouw spouwmuur in het verleden wel al eens geïsoleerd. De beste manier om erachter te komen of dat zo is, is door een isolatiespecialist die spouwmuur te laten inspecteren. Hij kan je ook direct vertellen welk type isolatiemateriaal is gebruikt en wat de huidige staat ervan is. In sommige gevallen dienen wij eerst de spouwmuurisolatie te verwijderen, voordat wij kunnen na-isoleren.

Welke soorten spouwmuurisolatie zijn het beste voor een bestaande woning?

Voor een bestaande woning zijn materialen zoals minerale wol, EPS-parels en opgespoten PUR-schuim vaak goede keuzes. Deze soorten buitenmuurisolatie bieden effectieve thermische isolatie, zijn geschikt voor retrofit toepassingen (na-isolatie) en verbeteren het comfort en de energie-efficiëntie van de meeste woningen.

Zijn ecologische isolatiematerialen net zo goed?

Ja, ecologische isolatiematerialen zoals hennep, vlas en cellulose zijn net zo goed als traditionele materialen. Ze bieden goede isolatieprestaties, zijn milieuvriendelijker en hebben vaak extra voordelen zoals vochtregulatie en geluidsisolatie.

Er moet toch lucht in de spouw zitten?

Ja, er moet lucht in de spouw zijn voor een goede werking van de isolatie. Bij het aanbrengen van isolatiemateriaal is goede ventilatie ook belangrijk.

Is de spouw isoleren echt zo gemakkelijk: gaten boren, spouw vullen en weer dichtmaken?

Ja, in principe worden spouwen zo geïsoleerd. Bij het isoleren van een spouwmuur worden gaten geboord in de buitenmuur, de spouw wordt gevuld met isolatiemateriaal en vervolgens worden de gaten weer dichtgemaakt. De gaten in de voeg worden met dezelfde kleur specie weer netjes gevuld.

Een warmer huis krijg je écht zo gemakkelijk voor elkaar! In de meeste gevallen is de klus binnen een dag geklaard door het isolatiebedrijf.

Vraag advies aan Offerte aanvragen
Vragen? Neem contact op met onze specialist. Wij zijn beschikbaar. Advies aanvragen