• Slimme en zorgvuldige keuze
 • Meerdere gratis offertes
 • Vrijblijvend vergelijken
 • Onafhankelijk advies

Spouwmuurisolatie: ontdek de voordelen, kosten en tips

Met spouwmuurisolatie (of gevelisolatie) ga je flink besparen op jouw energierekening. Dankzij een geïsoleerde spouwmuur blijft jouw huis koel in de zomer en warm in de winter. Met spouwmuurisolatie draag jij bij aan een groenere wereld én bespaar je geld dankzij een lagere energierekening!

Offerte aanvragen
Spouwmuurisolatie

Wat is een spouw?

Een spouw is de ruimte tussen twee muren in een gebouw. Een geïsoleerde spouwmuur wil zeggen dat de spouwmuur gevuld is met isolerende materialen, zoals isolatieschuim, isolerende korrels of een minerale wol. Zo voorkom je warmteverlies via de muur en word je huis energiezuiniger. Met spouwmuurisolatie verlaag je snel je energierekening en tegelijkertijd word je huis – het hele jaar door! – stukken comfortabeler om in te wonen.

Door de spouwen van je huis te isoleren ga je het warmteverlies tot 25% verminderen! Ook als je je spouw laat na-isoleren!

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie wordt aangebracht tussen muren, met daartussen een spouw. Door de spouw te vullen met een soort isolatie dat goed isoleert, zoals EPS-parels, PUR-schuim of glaswol, wordt het warmteverlies beperkt. Deze materialen zijn ook zeer geschikt voor na-isoleren.

Hoe dikker de isolatielaag, hoe effectiever het is. Isolatiespecialisten kunnen spouwmuurisolatie (dus ook na-isolatie) aanbrengen op verschillende manieren en met verschillende soorten materialen.

Spouwisolatie houdt in dat je het energielabel van je huis verbetert! Zo stijgt de woningwaarde én verkoop je je huis sneller in de toekomst.

Wat kost spouwmuurisolatie per m2?

Wat zijn de kosten van spouwmuurisolatie per m2 gemiddeld en hoeveel ga je ermee besparen in je portemonnee? En dan… hoelang duurt het voordat je deze investering hebt terugverdiend? Dat ga wij je nu vertellen! De kosten voor het isoleren van een spouwmuur verschillen per type huis. De kosten zijn afhankelijk van de grootte van het huis, de regio, het soort isolatiemateriaal dat gebruikt wordt en de complexiteit van de installatie. Meestal liggen de kosten tussen de €15 en €30 per vierkante meter.

Kosten voor spouwmuurisolatie

Wij hebben voor jou de kosten gespecificeerd per woningtype. Je ziet ook direct hoeveel je jaarlijks ongeveer gaat besparen en hoe lang het duurt voordat je de spouwmuurisolatie terugverdiend.

Spouwmuurisolatie Investering Subsidie Besparing p/j
Tussenwoning € 1.500 € 500 € 250
Hoekwoning € 1.700 € 600 € 260
2-onder-1-kap € 1.700 € 600 € 260
Vrijstaande woning € 3.000 € 1.000 € 500

Let op: deze bedragen zijn gemiddelden! Hoeveel een huishouden bespaart door te isoleren hangt af van het isolerend vermogen van het gekozen isolatiemateriaal, de grootte van het huishouden, het stookgedrag, andere energiebesparende maatregelen en de energieprijs. Wat kost spouwmuurisolatie in jouw geval? Wij rekenen dat snel voor jou uit, zodra je ons dat laat weten! Vraag daarom direct jouw vrijblijvende offerte aan!

De subsidie spouwmuurisolatie is er ook voor jou!

Als je je spouwmuur laat isoleren dan levert je dat veel voordelen op, maar je moet er natuurlijk wel weer extra budget voor vrijmaken. Voor spouwmuurisolatie kun je subsidie aanvragen bij de rijksoverheid. Gelukkig helpt de ISDE-subsidie huiseigenaren een handje bij het verduurzamen van hun huis. Deze subsidie geldt naast spouwmuurisolatie ook voor bodemisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, etc.. Hiermee krijg je 15% van de kosten voor spouwmuurisolatie terug van het Rijk. Laat je een tweede vorm van woningverduurzaming toepassen in hetzelfde jaar? Dan krijg je per maatregel 30% terug!

Kies voor hoogwaardige spouwmuurisolatie!

Spouwmuurisolatie is vrijwel op alle soorten gebouwen en constructies toe te passen. In sommige gevallen kan het wellicht wat ingewikkelder (en duurder) zijn. Voordat je besluit om voor spouwmuurisolatie te gaan, is het belangrijk dat je zorgvuldig naar de huidige constructie van je huis laat kijken en dat je alle mogelijkheden goed in overweging neemt.

Wij kunnen daar goed bij helpen! Isolatieploeg is een gespecialiseerd bedrijf en al onze isolatiespecialisten hebben jarenlange ervaring en goede referenties. Bovendien werken wij allemaal met alleen hoogwaardige isolatiematerialen. Dat garandeert dat jouw huis (en jijzelf) er tientallen jaren ‘warmpjes’ bijzit. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan!

Welke soorten isolatiematerialen voor spouwmuurisolatie zijn er?

Er zijn verschillende isolatiematerialen die worden gebruikt voor spouwmuren. We benoemen enkele veelvoorkomende opties:

 1. Minerale wol: glaswol en steenwol. Glaswol bestaat uit vezels van gerecycled glas en heeft goede thermische eigenschappen. Steenwol is vergelijkbaar met glaswol, maar het is van vulkanisch gesteente gemaakt. Steenwol biedt ook goede thermische isolatie en heeft brandwerende eigenschappen.
 2. EPS-parels: dit zijn kleine parels van geëxpandeerd polystyreen (EPS). Je kent het ook als piepschuim. Ze worden in de spouw geblazen. Deze parels of korrels bieden uitstekende thermische isolatie en hebben ook vochtwerende eigenschappen.
 3. PUR-schuim: polyurethaanschuim (PUR) wordt in vloeibare vorm in de spouwmuur gespoten en zet vervolgens uit tot een isolerend schuim. Het biedt een hoge isolatiewaarde en sluit goed aan op alle oneffenheden in de muur.
 4. Cellulosevezels: cellulose-isolatie bestaat uit gerecycled papier dat is behandeld met brandvertragende middelen. Het wordt in de muur geblazen en biedt goede thermische en geluidsisolatie. Dit is een methode voor natuurvriendelijk isoleren.

Wij raden je aan om goed advies in te winnen bij een professionele isolatiespecialist – zoals de specialisten van Isolatieploeg – om het beste isolatiemateriaal voor jouw specifieke situatie te bepalen.

5 waardevolle tips: spouwmuur isoleren

 1. Laat een professionele inspectie uitvoeren: een expert beoordeelt de spouw op eventuele problemen, zoals vochtproblemen, aanwezigheid van vegetatie of schade aan de muur zoals scheuren of puin dat in de spouw zit.
 2. Kies het juiste isolatiemateriaal: laat de isolatie-expert het meest geschikte materiaal bepalen op basis van spouwbreedte, isolatiewaarde, vochtbestendigheid.
 3. Schakel een professioneel isolatiebedrijf in: het isoleren van spouwmuren vereist specifieke kennis en ervaring. Het is aan te raden om een gecertificeerde installateur in te schakelen die veel ervaring heeft met spouwmuurisolatie.
 4. Zorg voor goede ventilatie: hoewel spouwmuurisolatie de warmte vasthoudt, voorkom je hiermee vochtproblemen en creëer je een gezonder binnenklimaat. Ventilatieroosters en mechanische ventilatiesystemen kunnen worden geïnstalleerd om de luchtstroom te bevorderen.
 5. Controleer of je in aanmerking voor subsidie komt!

Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een gerenommeerd isolatiebedrijf. Zo leg je een goede basis dier ervoor zorgt dat de spouwmuurisolatie aan de vereiste normen voldoet en correct wordt uitgevoerd.

5 voordelen van spouwmuurisolatie

Een geïsoleerde spouwmuur biedt meer voordelen dan alleen een aangenaam warm huis in de winter en koele kamers in de zomer. De voordelen van spouwmuurisolatie zijn:

 1. Je bespaart op energiekosten en zo profiteer je van een snelle terugverdientijd van je investering.
 2. Meer comfort: een beter geïsoleerd huis betekent geen koude plekken en tocht meer in huis.
 3. Hogere woningwaarde: het isoleren van jouw muren verhoogt de waarde van je huis.
 4. Luchtkwaliteit: een geïsoleerde spouwmuur zorgt ervoor dat onzuivere lucht niet het huis binnendringt.
 5. Geluidsisolatie: de hoeveelheid lawaai van verkeer of buren vermindert.

Veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie

Wat is de mate van isolatie in woningen gebouwd in verschillende periodes:

 1. Woningen gebouwd voor 1920: deze woningen hadden geen isolatie, enkel glas en geen spouwmuur. Soms zijn er verouderde isolatiemaatregelen genomen.
 2. Woningen gebouwd tussen 1920 en 1974: deze woningen hadden geen isolatie, enkel glas en hadden vaak wel al een spouwmuur. Later zijn vaak verouderde isolatiemaatregelen genomen.
 3. Woningen gebouwd tussen 1975 en 1982: deze woningen hadden matige dak- en gevelisolatie volgens de minimale eisen van het Bouwbesluit.
 4. Woningen gebouwd tussen 1982 en 1999: deze woningen hadden matige isolatie met dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie en mechanische ventilatie. Dubbel glas en HR-combiketels werden vaak gebruikt.
 5. Woning gebouwd vanaf 2000 tot 2014: deze woningen zijn goed geïsoleerd met dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie, mechanische ventilatie en HR+ glas.
 6. Woning gebouwd vanaf 2015: deze woningen zijn zeer goed geïsoleerd met dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie, mechanische ventilatie en HR++ glas. De energieprestatie-eisen – zoals de rc-waarde – zijn namelijk vanaf toen strenger geworden.
 7. Huizen die gebouwd worden vanaf 1 januari 2021 moeten (bijna) energieneutraal zijn.

Welke eisen worden aan de muur gesteld bij spouwmuurisolatie?

 • Het voegwerk moet in goede staat zijn.
 • Is de spouw schoon?
 • De muur mag geen breuken of scheuren hebben.
 • In de spouw mag geen organisch materiaal aanwezig zijn (mossen, etc.).
 • Er moet voldoende ruimte zijn, zodat het isolatiemateriaal er gemakkelijk in past.
 • In de muur mogen geen elektrische bedrading of waterleidingen zitten.

Hoe weet ik of mijn woning een spouwmuur heeft?

De snelste manier om te bepalen of jouw woning een spouw heeft, is door naar de buitenmuur te kijken. De spouwmuur bestaat uit twee muren met een holte ertussen. Als er twee lagen baksteen zijn, dan kun je er zeker van zijn dat er een spouw aanwezig is.

In sommige gevallen is er sprake van een smalle spouw en helaas zijn niet alle isolatiematerialen geschikt voor smalle spouwen. Laat je daarom goed informeren!

Heb je géén spouw? Dan zijn er andere constructieve maatregelen nodig voordat je isolatiemateriaal in de spouw kunt toevoegen.

Twijfel je? Laat dan een professionele isolatiespecialist dit voor je controleren. Hij checkt ook direct de conditie van de spouwmuren.

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie bestaat uit het vullen van de ruimte tussen twee muren, meestal van baksteen of steen, met een isolerend materiaal. Hierdoor ontstaat een barrière die de warmteoverdracht door de muren vermindert en de energie-efficiëntie van je huis verbetert.

EPS is populair als spouwisolatie, omdat de klus vaak binnen een enkele dag klaar is. Met een spuitpistool wordt de spouw gevuld met deze isolerende korrels. Hiervoor worden eerst kleine gaatjes in de bestaande voeg van de gevel geboord. Daarna worden de gaten in de gevel netjes dicht gemaakt met een specie in dezelfde kleur als de voeg.

Hoe breed moet de spouw zijn voor spouwmuurisolatie?

De spouw moet een minimale breedte hebben van 3 centimeter. De spouw moet wel dik genoeg zijn. Want hoe breder de spouw, hoe beter de isolatie is! Er mogen geen blokkades of gaten in de buitenmuren zitten, omdat dit het isolerende effect vermindert. Als je gaten of blokkades in de buitenmuren aantreft, dan moet je deze laten opvullen met een geschikt materiaal voordat de isolatie aangebracht kan worden.

Welk isolatiemateriaal is het beste voor spouwmuurisolatie?

Het type isolatiemateriaal dat het beste is voor jouw spouw, hangt af van de eigenschappen (zoals de rc-waarde) en de eisen van je woning. Er zijn verschillende materialen zoals glasvezel, minerale wol of schuim zoals PUR-schuim. Zij zijn geschikt voor de meeste toepassingen. EPS-parels zijn het meest gebruikte isolatiemateriaal om gevels te isoleren, maar ook bij bodemisolatie in de kruipruimte. De EPS-parels worden door een spuitpistool in de spouwmuur geblazen. Het isolerend vermogen (de rc-waarde) van EPS is zeer goed. Omdat het een hoge isolatiewaarde heeft, wordt het in Nederland vaak toegepast. Raadpleeg onze isolatieprofessionals om te horen of EPS ook de beste optie is voor jouw huis.

Wat is de werkwijze van spouwmuurisolatie aanbrengen?

Bij spouwmuurisolatie wordt een barrière gecreëerd tussen de binnen en buitenmuur. Dat gebeurt door de spouw te vullen met isolatiemateriaal. De breedte van de spouw moet dit wel toestaan. Het aanbrengen van spouwmuurisolatie gebeurt meestal in twee fasen: voorbereiding en plaatsing. De voorbereiding omvat het schoonmaken van de spouw (een schone spouw is een must) en eventueel het verwijderen van bestaand isolatiemateriaal. Ook vindt er controle op vocht plaats. Het installatieproces verloopt meestal snel en gemakkelijk en vergt weinig tot geen onderhoud.

Mijn huis is ooit geïsoleerd. Kan ik ook na-isoleren?

Ja, wij kunnen jouw huis ook na-isoleren. Het is bij na-isoleren wel belangrijk dat wij eerst het bestaande isolatiemateriaal inspecteren. Isolatiemateriaal dat mogelijk verslechterd is of waterschade heeft opgelopen moet worden vervangen. Het is ook mogelijk dat je bij de na-isoleren moet kiezen voor ander, meer geschikt isolatiemateriaal. Wij adviseren je na een inspectie direct over de beste optie voor jouw situatie.

Krijg ik bij na-isolatie ook subsidie?

Ja, ook na-isoleren valt onder ‘verduurzamen met spouwmuurisolatie’. De ISDE-subsidie geldt dus ook bij na-isoleren van spouwmuren.

Vraag advies aan Offerte aanvragen
Vragen? Neem contact op met onze specialist. Wij zijn beschikbaar. Advies aanvragen