• Slimme en zorgvuldige keuze
 • Meerdere gratis offertes
 • Vrijblijvend vergelijken
 • Onafhankelijk advies

Schuin dak isoleren tussen balken: werkwijze, materialen & kosten

Een veelgebruikte methode voor het isoleren van een schuin dak van binnenuit is het isoleren tussen de balken. Een schuin dak isoleren via de binnenzijde is een relatief simpele en minder ingrijpende manier om jouw dak te isoleren. Helemaal in vergelijking met dakisolatie via de buitenzijde. Isolatie van een hellend dak via de binnenkant is betaalbaar en zeer effectief om snel op jouw energiekosten te besparen.

Offerte aanvragen
Dakisolatie schuin dak

Beter energielabel dankzij schuin dak isoleren

Door schuine dakisolatie verbeter je de energie-efficiëntie van jouw huis. De isolatielaag zorgt ervoor dat het warmteverlies sterk vermindert. Je huis krijgt daardoor ook een beter energielabel, terwijl je wooncomfort toeneemt. Een beter energielabel zorgt ervoor dat je je huis sneller verkoopt, en tegen een betere verkoopprijs, zodra dat aan de orde komt.

Je dak van binnenuit isoleren is een relatief eenvoudige en goedkope oplossing om een lagere energierekening te krijgen. Deze investering verdien je daarom snel terug. Bovendien krijg je 15% subsidie!

Schuin dak isolatie voorkomt warmteverlies

Isolatie tussen de gordingen van het dak plaatsen gebeurt altijd via de binnenzijde. Bij oudere woningen zijn vaak de gordingen (ook dakbalken genoemd) en houten latten van de hellende daken nog zichtbaar. In andere gevallen is het dak netjes afgewerkt.

Tussen die dakbalken kun je isolatie plaatsen. Bij het isoleren van een dak moet er ook aandacht worden besteedt aan de luchtdichtheid. Kieren en naden moeten namelijk goed afgedicht worden. Zo voorkom je kostbaar warmteverlies. Win daarom altijd deskundig advies in om de juiste isolatiematerialen te kiezen die passen bij jouw specifieke woonsituatie.

Een schuin dak tussen balken isoleren? Welke methode kies je dan?

Er zijn verschillende isolatiematerialen verkrijgbaar die je tussen de balken van een hellend dak kunt aanbrengen. Een handige doe-het-zelver kan dit uitvoeren, maar er zijn wel wat aandachtspunten waarmee rekening gehouden moet worden! Win daarom altijd eerst professioneel advies in. Onze isolatiespecialisten helpen jou te bepalen wat de beste keuze is.

Wat is de beste isolatie voor binnenkant schuin dak?

Wat beste isolatiemateriaal voor jouw schuine dak is hangt af van de beginsituatie, de conditie van het dak, het resultaat dat je wilt bereiken en of er nog speciale maatregelen nodig zijn (bijvoorbeeld tegen vocht).

Wil je op zolder een schuin dak isoleren tussen balken en gebruik je de ruimte verder niet? Dan kun je een dikkere isolatiemateriaal kiezen zoals glas- of steenwol. Gebruik je de ruimtes onder het dak als slaapkamers? Dan is de beste isolatiemethode misschien wel een PUR- of PIR-plaat, omdat deze ruimtebesparend zijn én een hoge isolatiewaarde bieden.

Is de ruimte vochtig zoals bijvoorbeeld een badkamer? EPS is beter is staat om waterdamp door te laten. XPS-platen hebben daarentegen een lagere dampdoorlatendheid, waardoor ze effectiever zijn tegen vocht van buitenaf.

Wat de beste isolatiemethode is verschilt dus sterk per situatie. We gaan hieronder de verschillende materialen en methoden voor het isoleren van een schuin dak tussen balken toelichten. Van elke methode noemen wij de voor- en nadelen. Bovendien geven we jou een idee van de kosten.

Lees ook deze informatie: dakisolatie schuin dak

Schuin dak isoleren tussen balken: welke isolatie en wat kost het?

Er zijn verschillende materialen die een schuin dak isoleren. We benoemen de meest gekozen opties:

 1. Minerale wol: minerale wol, zoals glaswol of steenwol, wordt vaak gebruikt als isolatiemateriaal voor daken. Minerale wol biedt goede thermische isolatie. Zorg ervoor dat je een dampremmende laag aanbrengt aan de warme kant van de isolatie, zodat er geen condensatie ontstaat. Steenwol heeft als pluspunt dat het brandwerend is.
  De kosten voor glaswol- of steenwolisolatie kunnen variëren van ongeveer €10 tot €20 per vierkante meter, afhankelijk van de dikte en kwaliteit van het isolatiemateriaal.
 2. PUR/PIR-isolatieplaten: polyurethaan (PUR) en polyisocyanuraat (PIR) hebben een hoge isolatiewaarde. PUR-platen en PIR-platen zijn dunner dan andere isolatiematerialen en nemen dus minder ruimte in. Wil je een hoge isolatiewaarde halen? Dan is PUR/PIR-isolatie een goede keuze.
  De kosten voor PUR/PIR isolatieplaten kunnen variëren van ongeveer €20 tot €40 per vierkante meter, afhankelijk van de dikte en het merk van de isolatieplaten.
 3. EPS- of XPR-isolatieplaten: geëxpandeerd polystyreen ofwel EPS-isolatieplaten (ook bekend als piepschuim) zijn licht van gewicht. EPS-platen isoleren uitstekend, zijn goed betaalbaar en kunnen gemakkelijk op maat worden gesneden. XPR-platenEPS is een betaalbare optie.
  De kosten voor EPS isolatieplaten kunnen variëren van ongeveer €10 tot €20 per vierkante meter, afhankelijk van de dikte en kwaliteit.
 4. Houtvezel isolatie: houtvezel isolatie is een ecologische isolatie en is daarom milieuvriendelijk. De platen houtvezel isolatie worden gemaakt van samengeperste houtvezels en bieden een zeer goede isolatiewaarde en een goede geluidsisolatie.Houtvezel is een milieuvriendelijke isolatie maar is duurder dan andere materialen.
  De kosten voor houtvezelisolatieplaten kunnen variëren van ongeveer €20 tot €30 per vierkante meter, afhankelijk van de dikte en het merk.

Wat is de beste dakisolatie voor isolatie van een hellend dak aan de binnenkant? Dat hangt van de situatie en het gewenste resultaat af. Vraag voor het beste resultaat advies aan onze isolatiespecialisten!

Schuin dak isoleren binnenzijde: werkwijze

De werkwijze van een schuin dak isoleren tussen de gordingen kan enigszins variëren, afhankelijk van de situatie en de gekozen isolatiematerialen. Wil je weten hoe de vakman een schuin dak van binnenuit isoleert? Bekijk dan het stappenplan:

 1. 1 Voorbereiding.
  Laat een professional de houten dakconstructie, het houten dakbeschot en eventuele bestaande isolatie controleren om te bepalen of er reparaties nodig zijn.
 2. 2 Verwijderen afwerkingen.
  De bestaande afwerkingen aan de binnenzijde van het dak, zoals gipsplaten of houten panelen worden verwijderd. Zo krijgt de isolatiespecialist toegang tot de ruimte tussen de houten balken en kan hij de isolatie aanbrengen.
 3. 3 Luchtdichting.
  Luchtlekken moet voorkomen worden. Wij controleren de gordingen, naden en kieren en dichten ze af met kit of speciale tape. Dit voorkomt warmteverlies en zorgt ervoor dat er geen vochtige lucht in de isolatieruimte terechtkomt.
 4. 4 Isolatiemateriaal plaatsen.
  Het isolatiemateriaal wordt tussen de balken geplaatst. Dit kunnen rollen, platen of panelen zijn. Het isolatiemateriaal moet goed bij elkaar aansluiten en eventuele kieren of open plekken moeten worden afgedicht. Als er meerdere lagen geplaatst worden, dan plaatsen wij elke isolatielaag in een verspringend patroon om koudebruggen te voorkomen.
 5. 5 Dampwerende laag.
  Om vochtproblemen te voorkomen, breng je een dampdichte folie aan. Dit gebeurt aan de warme zijde van schuine daken. De folie blokkeert waterdamp en voorkomt dat deze in contact komt met het koude dakbeschot, waar het kan condenseren.
 6. 6 Binnenzijde dak afwerken.
  Nadat de isolatie en dampremmende laag zijn aangebracht, wordt het schuine dak netjes afgewerkt. Die afwerking gebeurt met bijvoorbeeld gipsplaten die kant en klaar zijn of houten panelen.

De werkwijzen van een schuin dak laten isoleren kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en het isolatiemateriaal dat je kiest. Raadpleeg een isolatiebedrijf om ervoor te zorgen dat de isolatie correct wordt geïnstalleerd!

Na-isoleren schuin dak binnenzijde

Is je dak als eens geïsoleerd? Voordat je gaat na-isoleren heb je professioneel advies van een isolatiespecialist nodig! Bij het aanbrengen van extra isolatie kunnen namelijk vochtproblemen in de dakconstructie ontstaan. Dat komt doordat waterdamp op een andere plek in huis overgaat in water. Dat kan leiden tot houtrot. De isolatiespecialist berekent of na-isolatie tot vochtproblemen leidt. In dat geval heb je een dampremmende folie nodig.

Een isolatiespecialist houdt rekening met de volgende aandachtspunten bij het na-isoleren van een dak:

 1. Onderdak en dampscherm: zonder onderdak en dampscherm dringt er vocht in de isolatielaag. Het isolatiemateriaal verliest dan zijn isolerende werking. Dit is ook slecht voor een gezond binnenklimaat want vocht veroorzaakt schimmels en bacteriën.
 2. Geen luchtspouw: een gesloten luchtspouw tussen de dampdrempel en de isolatielaag moet worden voorkomen. Als er een luchtspouw is, kan er condensatie ontstaan in de structuur van je huis.
 3. De juiste dampremmende laag: vochtbestendig materiaal voorkomt dat waterdamp in de isolatielaag komt. Dat is essentieel voor een goede werking van de isolatie.
 4. De juiste dikte: hoe dikker, hoe beter in de meeste gevallen. Dit zorgt ervoor dat er voldoende warmteweerstand is en dat er geen energie wordt verspild.
 5. De juiste bevestiging: isolatiematerialen moeten goed vastzitten, zowel horizontaal als verticaal. Zo ontstaan er geen luchtzakken en blijft de isolatielaag luchtdicht.
 6. Goede afdichting: alle naden in de isolatiematerialen moeten worden afgedicht met een waterdicht materiaal zoals siliconenkit of expansieschuim om te voorkomen dat er water door deze openingen binnendringt.
 7. Voldoende ventilatie: vocht mag zich niet ophopen in de muren of het dak. Dit wordt bereikt door ventilatieopeningen, raamopeningen en andere middelen.
 8. Onderhoud: isolatiematerialen moeten regelmatig gecontroleerd worden op schade en indien nodig vervangen worden. Plekken met waterschade moeten hersteld worden om verdere degradatie van het isolatiemateriaal te voorkomen.

Subsidie dakisolatie

Net als voor andere isolatiemaatregelen krijg je als huiseigenaar 15% subsidie als je je dak isoleert. Ook als je een schuin dak laat na-isoleren via de binnenzijde. Je kunt hiervoor een aanvraag doen voor de ISDE-subsidie (Investering Subsidie Duurzame Energie). Voer je in hetzelfde jaar een tweede verduurzamingsmaatregel uit? Dan krijg je over beide investeringen 30% terug.

Vertrouw op de expertise van een isolatiespecialist!

Als je meer informatie wenst over het isoleren van een schuin dak van binnenuit, neem dan contact op met onze isolatiespecialist voor persoonlijk advies. Hij zal jou deskundig adviseren en kan alle vragen beantwoorden.

Vraag advies aan Offerte aanvragen
Vragen? Neem contact op met onze specialist. Wij zijn beschikbaar. Advies aanvragen