• Slimme en zorgvuldige keuze
 • Meerdere gratis offertes
 • Vrijblijvend vergelijken
 • Onafhankelijk advies

Dakisolatie binnenzijde: kosten, advies en materialen

Wil je een schuin dak isoleren? Hiervoor hoef je gelukkig niet jouw hele dak te vervangen! Je dak isoleren kan ook door een schuin dak van binnenuit te isoleren!

Van binnenuit isoleren is stukken goedkoper dan een complete dakrenovatie: het isolatiemateriaal wordt namelijk aan de binnenkant tegen de houten constructie van het dakbeschot bevestigd. De bestaande dakconstructie hoeft dus niet aangepast te worden.

Offerte aanvragen
Dakisolatie schuin dak

Schuine dak isolatie binnenzijde: loont het?

Op deze pagina lees je hoe je gemakkelijk je van binnenuit je dak kunt isoleren en welke materialen daarvoor geschikt zijn. Wij vertellen je ook wat de beste dakisolatie voor een schuin dak is, wat het kost, hoeveel subsidie je krijgt en hoe snel je de investering hebt terugverdiend. En daarna concludeer jij al snel dat een schuin dak isoleren loont! Dat geldt ook bij bij bestaande dakisolatie verbeteren!

Woon jij in een 2-onder-1 kap huis of een geschakelde woning? Stel dat je dak 100 vierkante meter is. Dit betekent dat jouw potentiële gasbesparing door dakisolatie ongeveer 800-900 m³ gas per jaar kan bedragen! Bron: Milieu Centraal.

Wat is dakisolatie aan de binnenkant?

Kort door de bocht gezegd: je gaat je huis van binnenuit isoleren, zonder dat je jouw dak hoeft te vervangen. Dat betekent dus ook dat je vele, vele malen goedkoper uit bent én dat je jouw investering al heel snel kunt terugverdienen. Door een hellend dak te isoleren ga je fors besparen op de energiekosten.

Binnen enkele dagen heb je onze offerte al in huis. Je krijgt uiteraard advies op maat! Zo wordt jouw keuze gemakkelijk gemaakt en heb je jouw ideale dakisolatie specialist gevonden!

Hoe kan ik een schuin dak van binnenuit isoleren?

Bij het isoleren van een bestaand, schuin dak letten wij op de volgende factoren:

 1. De gewenste R-waarde: De “R” of warmteweerstandswaarde (lambda-waarde) geeft aan hoe goed het materiaal de warmtestroom tegenhoudt. Hogere isolatiewaarden betekenen betere prestaties.
 2. Brandwerendheid: Isolatiematerialen worden ingedeeld op basis van hun brandwerendheid, waarbij producten met een hogere waarde meer bescherming tegen brand bieden.
 3. Waterdamp doorlaatbaarheid: Het isolatiemateriaal moet waterdampdoorlatend zijn, zodat het risico op condensatie minimaal is.
 4. Waterdichting: Eventuele waterdichtingsmaatregelen moeten nog steeds voldoende ventilatie en vochtafvoer binnen de dakconstructie mogelijk maken.

Woon je in een rijtjeshuis? Met een dak van circa 70 vierkante meter bespaar je aan gas als gevolg van dakisolatie zo’n 595 m³ per jaar. Bron: Nibud.(*)

*De werkelijke gasbesparing is afhankelijk van: de isolatiewaarde van het dak, het energieverbruikspatroon en andere isolatie- en verwarmingsmaatregelen in jouw huis.

Schuin dak isolatie binnenzijde: welk isolatiemateriaal is geschikt?

Als je je dak van binnenuit gaat isoleren, is het belangrijk om na te gaan welk type isolatiemateriaal het beste bij je huis past. Verschillende materialen zoals glasvezel en steenwol (minerale wol), cellulose en kant- en klare isolatieplaten zoals EPS-platen, hebben verschillende voor- en nadelen.

Wat is de beste isolatie voor een schuin dak?

Het beste isolatiemateriaal voor het isoleren van een schuin dak van binnenuit hangt af van verschillende factoren, zoals:

 1. Jouw beschikbare budget.
 2. De gewenste isolatiewaarde.
 3. De beschikbare ruimte
 4. Persoonlijke voorkeuren.

Er zijn verschillende isolatiematerialen die door isolatiespecialisten vaak specifiek worden gebruikt voor dakisolatie van een schuin dak. De meest gangbare opties vind je hieronder.

Meest gebruikte materialen voor het dak: isolatie binnenzijde

In deze alinea noemen wij de vier meest gangbare isolatiematerialen die worden gebruikt voor dakisolatie van binnenuit:

Glas- en steenwol binnenzijde schuin dak

Glaswol en steenwol zijn twee verschillende vormen van minerale wollen. Glaswol wordt van mineralen gemaakt zoals silica (zand) en gerecycled glas. Steenwol is daarentegen gemaakt van basaltgesteente. Beide materialen bieden uitstekende isolatie, maar hebben verschillende installatiemethoden. Na het aanbrengen van de minerale wolsoorten ga je het schuine dak aan de binnenzijde afwerken met gipsplaten.

Glaswol: glaswolisolatie is een veelgemaakte keuze om je dak en/of zolder te isoleren.
Voordeel: het biedt goede thermische isolatie en heeft een redelijke prijskaartje. Het wordt geleverd in rollen of als platen en het is daarom relatief eenvoudig te installeren.
Nadeel: het is moeilijker te verwerken dan steenwol.

Steenwol: steenwolisolatie is vergelijkbaar met glaswol.
Voordeel: steenwol (dit wordt ook rotswol genoemd) isoleert uitstekend en het is bestand tegen brand.
Nadeel: het is duurder is dan glaswol.

Geïnjecteerde isolatie: PUR en PIR-isolatie binnenzijde schuin dak

Geïnjecteerde isolatie is een andere optie om een dak of zolder te isoleren. Je kent het als PUR-schuim of PIR-schuim. Het schuim wordt tussen de houten balken gespoten van de dakconstructie. Geïnjecteerde isolatie is snel en gemakkelijk te plaatsen en biedt goede thermische prestaties.

PIR/PUR: polyisocyanuraatschuim (PIR) en polyurethaanschuim (PUR) zijn twee isolatiesoorten die het uitstekend jouw dak van binnenuit isoleren.

Voordeel: beiden hebben een hoge isolatiewaarde. Ze worden vooral geplaatst als de ruimte beperkt is.
Nadeel: deze platen beschadigen gemakkelijk door verkeer en water. Het is daarom belangrijk om de dakvereisten in overweging te nemen voor je een van beide soorten isolatie installeert.

Isolatieplaten: direct klaar voor gebruik

Het installatieproces van deze platen is relatief gemakkelijk. Ze kunnen rechtstreeks tegen de dakstructuur worden aangebracht. De platen zorgen voor een consistente isolatielaag en hebben geen kieren of ruimtes.

EPS/XPS: geëxpandeerd polystyreen (EPS) en geëxtrudeerd polystyreen (XPS) zijn kunststof isolatiematerialen die voor meer dan 90% uit stilstaande lucht bestaan.

Voordeel: ze hebben goede isolerende eigenschappen en zijn waardoor ze geschikt zijn voor gebruik op vochtige locaties. XPS heeft een iets betere isolerende kwaliteit dan EPS.
Nadeel: ze moeten voor de installatie in aangepaste maten en vormen worden gesneden. Dit vereist speciaal gereedschap en kennis van de materiaaleigenschappen.

Wat kost isolatie hellend dak van binnenuit?

De kosten voor het isoleren van een schuin dak van binnenuit variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak, het gekozen isolatiemateriaal, de dikte van de isolatielaag en de complexiteit van de installatie. Daarnaast variëren de arbeidskosten op basis van de gekozen aannemer. Om je een idee te geven, volgen onderstaand schattingen van de kosten:

 1. Glaswol of steenwol: de kosten variëren tussen €20 en €40 per vierkante meter isolatiemateriaal, afhankelijk van de dikte en kwaliteit.
 2. PIR/PUR: de kosten van deze dunne dakisolatie voor de binnenzijde liggen meestal tussen €30 en €50 per vierkante meter en zijn ook weer afhankelijk van de dikte en kwaliteit.
 3. EPS-platen: de prijzen voor EPS-platen liggen meestal tussen €10 en €20 per vierkante meter, afhankelijk van de dikte en de kwaliteit.
 4. XPS-platen: XPS-platen zijn over het algemeen iets duurder dan EPS-platen. De kosten variëren meestal tussen €15 en €30 per vierkante meter, afhankelijk van de dikte en kwaliteit.

Dakisolatie subsidie

Op het isoleren van je dak krijg je subsidie! De ISDE-subsidie vergoedt 15% van de isolatiekosten die huiseigenaren maken om hun huis te verduurzamen. Laat je in het hetzelfde jaar ook vloerisolatie, bodemisolatie of spouwmuurisolatie uitvoeren? Dan kun je zelfs rekenen op 30% teruggave via deze subsidiemaatregel van het Rijk.

Dak isoleren binnenkant met EPS: wat kost dat?

We gaan in dit voorbeeld een berekening maken van een Nederlands rijtjeshuis met een schuin dak van gemiddelde grootte en het gebruik van EPS-platen voor dakisolatie. EPS wordt ook veel gebruik bij bodemisolatie, vloerisolatie en bij spouwmuurisolatie.

We gaan uit van een dakoppervlak van ongeveer 70 vierkante meter. De kosten van dakisolatie binnenzijde dak zien er dan ongeveer zo uit:

 1. Wij berekenen de benodigde isolatiedikte. Dit is afhankelijk van de gewenste isolatiewaarde en de bestaande situatie van het dak. Laten we als voorbeeld een isolatiedikte van 10 centimeter nemen.
 2. Wij berekenen de benodigde hoeveelheid isolatiemateriaal en vermenigvuldigen die met de dakoppervlakte en de isolatiedikte om de benodigde hoeveelheid isolatiemateriaal te berekenen. In dit geval is dat: 70 m² x 0,10 m = 7 kubieke meter EPS-platen.
 3. Laten we ervan uitgaan dat de prijs van EPS-platen ongeveer €15 per vierkante meter is. De kosten van het isolatiemateriaal zouden dan ongeveer zijn: 70 m² x €15/m² = €1.050.

Dit is slechts een ruwe schatting en de prijzen variëren afhankelijk van de specifieke situatie en de leverancier. Dit voorbeeld is exclusief arbeidskosten, afwerkingsmaterialen en eventuele extra benodigdheden.

Wil jij weten wat de isolatie van je dak aan de binnenzijde kost? Vraag direct een nauwkeurige prijsraming aan op basis van jouw specifieke wensen en behoeften! Je kunt altijd rekenen op professioneel advies van onze ervaren isolatiespecialist!

BUTTON: VRAAG JOUW OFFERTE AAN!

Wat is mijn terugverdientijd van dakisolatie binnenkant dak?

Wij geven je een overzicht van verschillende woningtypes, de gemiddelde investering en de terugverdientijd.

Woningtype Investering Subsidie besparing p/j Terugverdientijd*
Tussenwoning €1.000 €150 2 jaar
2-onder-1 kap €2.000 €300 3 jaar
Geschakelde woning €2.000 €300 3 jaar
Vrijstaande woning €3.000 €450 3 jaar 7 maanden

(*)De jaarlijkse besparing kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de isolatiewaarde van het materiaal, de isolatiedikte, de grootte van het dak, de energieprijzen en het specifieke energieverbruik van het huishouden.

Heb je meer vragen over schuin dak isoleren van binnenuit?

Op deze pagina beantwoorden wij al veel vragen die wij in de praktijk horen van onze klanten. Maar welke isolatie past bij het beste joúw huis en woonwensen? Daarom is het beste advies wat wij jou op dit moment kunnen geven: maak een vrijblijvende afspraak. Je kunt rekenen op een gedegen advies en een scherpe offerte, die wij op maat voor jou samenstellen!

Veelgestelde vragen oven schuine dak isolatie binnenzijde

Hoe weet ik of mijn dak al eens geïsoleerd is?

De eenvoudigste manier om te bepalen of er bestaande dakisolatie aanwezig is, is door een isolatiespecialist te bellen. Wij kunnen je precies vertellen welk type isolatie je dak momenteel heeft en je adviseren over de beste manier om het te verbeteren. Wij controleren ook of er een dampremmende laag aanwezig is. Onze ervaren isolatiespecialist zal al je vragen beantwoorden en je een goed advies geven op basis van hun expertise.

Kan ik zelf mijn dak isoleren via de binnenzijde?

Ja, het is mogelijk om je dak zelf van binnenuit te isoleren. Het vereist welk specifieke vaardigheden en kennis over bouwmaterialen en isolatietechnieken. Als je onervaren bent of twijfels hebt, neem je best contact op met een professionele isolatiespecialist zoals de Isolatieploeg. Wij kunnen je een nauwkeurige offerte geven en advies geven over de hoe je het beste dakisolatie kunt aanbrengen via de binnenzijde.

Hoe voorkom ik vochtproblemen bij binnenzijde dak isoleren?

Je hebt extra dampremmende folie nodig als er zich vocht kan ophopen tussen de achterkant van de isolatie en de dakbedekking. Dit vocht kan worden veroorzaakt door overmatige condensatie van verwarmings- of airconditioningsystemen, lekken in het dak, onvoldoende ventilatie of een hoge luchtvochtigheid. De vochtwerende folie helpt bij dak- en zolderisolatie om dit te voorkomen. De folie wordt aan de warme kant van het isolatiemateriaal geplaatst.

Kant-en-klare isolatieplaten zoals EPS zijn vaak standaard voorzien van een dampremmende laag. Ze hoeven alleen op maat gezaagd te worden. De montage gebeurt met kunststof strips die ervoor zorgen dat de platen luchtdicht gemonteerd worden en er geen vochtproblemen kunnen ontstaan in de constructie van het dak.

Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor dakisolatie aan de binnenkant?

Meestal is het mogelijk om het dak van elk woningtype van binnenuit te isoleren. Het hangt echter af van het type dakconstructie en andere factoren, zoals het bestaande isolatieniveau en de ventilatie. Om veiligheidsredenen raden we je aan om contact op te nemen met een isolatiespecialist voordat je aan de slag gaat. Hij of zij kan het goed voor jou beoordelen en geeft ook advies over eventuele extra ventilatie-eisen en brandbeveiliging.

Dikte isolatiemateriaal: heeft elke isolatie een andere dikte nodig?

Elk isolatiemateriaal moet op een bepaalde dikte worden aangebracht voor optimale prestaties. De warme kant van het huis heeft een dunnere isolatielaag nodig. De koude kant heeft weer een dikkere laag isolatie nodig.

De aanbevolen dikte hangt af van het type isolatiemateriaal dat wordt gebruikt, de grootte en vorm van je dakruimte en andere factoren zoals het bestaande isolatieniveau. Een ervaren installateur geeft je advies over de juiste dikte van het isolatiemateriaal, afhankelijk van de individuele omstandigheden.

Vraag advies aan Offerte aanvragen
Vragen? Neem contact op met onze specialist. Wij zijn beschikbaar. Advies aanvragen