• Slimme en zorgvuldige keuze
  • Meerdere gratis offertes
  • Vrijblijvend vergelijken
  • Onafhankelijk advies

Dakisolatie: kosten, mogelijkheden en besparingen

Met dakisolatie ga je geld besparen op jouw energiekosten. Dakisolatie helpt je huis warm te houden in de winter en koel in de zomer. Het vermindert ook de geluidsoverdracht van buitenaf. Hellende daken kunnen prima van binnenuit geïsoleerd worden. Je zult zien dat dakisolatie een slimme investering is!

Offerte aanvragen
Dakisolatie schuin dak

Dak isoleren levert een beter energielabel op

Door je dak te isoleren verbeter je de energie-efficiëntie van je huis. Je betaalt daarna niet alleen minder energiekosten. Je huis verdient er ook een beter energielabel mee. Wil je je huis ooit gaan verkopen? Dan merk je dat dat veel sneller gaat. Bovendien krijg je ook een betere verkoopprijs, dan een huis zonder energiebesparende maatregelen.

Dat laatste is toekomst. Wat nu direct binnen jouw bereik ligt is een toename van wooncomfort en een flinke jaarlijkse besparing op de stookkosten. Die investering in het isoleren van je dak ga je dus snel terugverdienen! Je hoeft daarop niet te wachten tot de verkoop van je huis. Het gaat véél sneller…

Je dak vervangen om te isoleren, terwijl het nog goed is? Dat hoeft niet! Wij kunnen jouw bestaande dak perfect van binnenuit isoleren!

Is je dak nog goed? Dan hoef je hem écht niet te vervangen!

Heb je een schuin dak dat nog in goede conditie is? Dan ga je jouw dak natuurlijk niet vervangen om te isoleren! Dat hoeft ook helemaal niet. Elk schuin dak kunnen wij perfect van binnenuit isoleren! Dakisolatie plat dak is een ander verhaal: voor plat dak isolatie moet het dak wel vervangen worden om te isoleren.

Voordelen van dakisolatie

Met dakisolatie creëer je een extra beschermende laag tussen de koude of warme buitentemperatuur en de binnenkant van je huis. Dit zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat. Daarom kun je de verwarming een stuk lager zetten. Is het een warme zomer? Dan zorgt dakisolatie ervoor dat het binnen koeler blijft. Dakisolatie biedt je verschillende voordelen:

  1. Je krijgt een lagere energierekening.
  2. Het verhoogt je wooncomfort.
  3. Het vermindert de negatieve impact op het milieu.

Wat is het verschil tussen plat dak en schuin dak isolatie?

Er zit een groot verschil tussen isolatie van platte daken en schuine daken. Een hellend dak kan zowel van buiten als van binnen geïsoleerd worden. Platte daken worden meestal alleen van buitenuit geïsoleerd. Dat betekent dat de bestaande dakbedekking van het platte dak wel vervangen moet worden. Dat gebeurt met dakplaten die een hoge isolatiewaarde hebben.

Wat kost dakisolatie per m2?

De kosten voor het isoleren van een hellend dak via de binnenkant te isoleren hangt af van het type isolatie, de hoeveelheid isolatie en de installatiekosten. Over het algemeen zijn schuimplaten duurder dan andere soorten isolatie, zoals cellulose of minerale wol.

Deze verschillende manieren isoleren net zo goed. Ze hebben verschillende voordelen en nadelen, die je wel dient af te wegen. Wij bespreken het op de pagina die gaat over schuine dak isolatie.

  • Glasvezelisolatie: de kosten liggen tussen €20 en €35 per vierkante meter.
  • Minerale wol (zoals steenwol of glaswol): de kosten liggen tussen €25 en €40 per vierkante meter.
  • Schuimplaten: de prijzen liggen gemiddeld tussen €30 en €50 per vierkante meter.
  • Cellulose-isolatie: de kosten variëren tussen €30 en €50 per vierkante meter.
Soort woning Investering SUBSIDIE Besparing gas per jaar Terugverdientijd
Tussenwoning € 1000 € 310 € 320 2 jaar
Hoekwoning € 2400 € 800 € 800 2 jaar
2-onder-1-kap € 2400 € 800 € 800 2 jaar
Vrijstaande woning € 3800 € 1200 € 1300 2 jaar

Let op: deze bedragen zijn gemiddelden! Hoeveel een huishouden bespaart door te isoleren hangt af van het isolerend vermogen van het gekozen isolatiemateriaal, de grootte van het huishouden, het stookgedrag, andere energiebesparende maatregelen en de energieprijs. Wat kost spouwmuurisolatie in jouw geval? Wij rekenen dat snel voor jou uit, zodra je ons dat laat weten! Vraag daarom direct jouw vrijblijvende offerte aan!

Hoeveel bespaar je door dakisolatie?

Hiervoor volgen wij de richtlijnen van Milieu Centraal. Dit is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie op het gebied van milieu en energie in Nederland. Wij hebben de kostenbesparing per type woning voor je op een rij gezet.

Soort woning Dakoppervlak (m²) Geschatte besparing in gasverbruik (m³/jaar) Geschatte kostenbesparing per jaar (€)
Tussenwoning 80 640-800 €480-€600
Geschakeld huis 150 1200-1500 €900-€1125
2-onder-1-kap 100 800-1000 €600-€750
Vrijstaand huis 200 1600-2000 €1200-€1500

*Gerekend met een gasprijs van €0,75 per m³

Houd er rekening mee dat dit schattingen zijn en dat de werkelijke besparingen variëren afhankelijk van factoren zoals isolatiekwaliteit, energieverbruikspatroon en energieprijzen. Het is altijd verstandig om onze professionele energieadviseurs te raadplegen voor een nauwkeurige berekening op basis van jouw specifieke woning en situatie.

Combineer dak- met zoldervloer-isolatie voor het beste resultaat

Wil je een schuin dak isoleren en wordt de zolder alleen als opslagruimte gebruikt? Dan is het niet nodig om de zolder te verwarmen. Helaas trekt de kou dan nog wel door de vloer naar beneden. Je kunt naast dakisolatie ook je zoldervloer isoleren. Zo bereik je een nog hogere isolatiewaarde.

Wil jij weten of je alleen dakisolatie nodig hebt? Of dat het isoleren van je zoldervloer ook wenselijk is? Maak dan direct een afspraak voor een vrijblijvend advies en offerte!

Subsidies voor dakisolatie 2023

Huiseigenaren kunnen ook in 2023 gebruikmaken van de subsidie voor het verduurzamen van de eigen woning. Het Rijk stelt hiervoor de ISDE-subsidie (investeringssubsidie duurzame energie) beschikbaar. Dat houdt in dat je 15% van jouw investering in dakisolatie terugbetaald krijgt. Investeer je bijvoorbeeld ook nog in 2023 in vloerisolatie, bodemisolatie of spouwmuurisolatie? Dan krijg je over beide energiebesparende maatregelen 30% terug.

Veelgestelde vragen over dakisolatie

Kan ik mijn dak na-isoleren en wanneer is dat nodig?

Ja, je kunt een dak van bestaande bouw na-isoleren zonder nieuwe dakpannen te hoeven plaatsen. Dit kun je doen zodra de bestaande dakisolatie niet meer voldoet aan de geldende eisen, als er matige isolatie of als er te weinig isolatie is.

Na-isolatie helpt om de geluidsoverdracht van buiten naar binnen en omgekeerd te verminderen. Je voorkomt luchtlekkage en vochtproblemen. Je kunt eventueel een extra dampremmende folie installeren.

De beste manier om te bepalen of je je dak moet na-isoleren, is contact opnemen met een professional die de situatie kan beoordelen en je advies kan geven.

Is ventilatie belangrijk na dakisolatie?

Ja, ventilatie is belangrijk na dakisolatie. Goed geventileerde daken zorgen ervoor dat overtollig vocht, veroorzaakt door condensatie, verdampt. Ventilatie helpt ook om de temperatuur te reguleren. Zonder goede ventilatie kan je isolatie na verloop van tijd ineffectief worden door waterschade of schimmelgroei.

Welk dak isolatiemateriaal is het beste?

Het beste dakisolatiemateriaal hangt af van verschillende factoren, zoals de eisen die jij (en je woning) stelt, het type huis en je budget. Enkele van de meest voorkomende dakisolatiematerialen zijn glasvezel, cellulose, EPS/XPS-platen, sprayschuim (PIR of PUR) en glas- of steenwol. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Je leest hier meer over op de pagina ‘Dakisolatie schuin dak’.

Passen dakisolatieplaten onder de dakbedekking?

Ja, isolatieplaten voor een dak passen onder een bestaand dakbeschot. Bij de installatie worden de EPS- of XPS-platen (of PUR-/PIR-renovatieplaten) tussen of tegen de daksparren of dwarsbalken gelegd. Het is wel belangrijk om te zorgen dat de platen onderling goed overlappen om luchtlekkage en vochtophoping te voorkomen!

Hoe kan ik de zoldervloer isoleren?

De meest gebruikte methode is het leggen van een isolatielaag op de zoldervloer. Een andere populaire optie is isolatiespuitschuim. Dit is een van de meest effectieve methoden, maar ook de duurste.

De derde optie is om beide soorten isolatie te combineren. Dan leg je een isolatielaag bovenop de zoldervloer én voeg je extra dakisolatie toe. Zo bereik je een hoge isolatiewaarde.

Ik heb een krappe zolder: biedt een dunnere laag ook goede isolatiewaarde?

Ja, je kunt dunnere isolatiematerialen gebruiken, zoals minerale wol met een folielaag die slechts 100 mm dik is. Het biedt een uitstekende isolatiewaarde en heeft een minimale dikte.

Welke isolatie waarde heeft nieuwe dakisolatie nodig?

Voor nieuwe isolatie voor daken is minimale Rc-waarde vanaf 2020 verhoogd tot 6,3 m²K/W. Een minimale Rc-Waarde van 6 is een harde eis volgens het Bouwbesluit.

Een plat dak isoleren? Doet Isolatieploeg dat ook?

Plat dak isolatie wordt uitgevoerd door een dakdekker. Het vereist namelijk om aanvullende expertises, inzicht in dakconstructies en andere dragende constructies. Daarom voeren onze isolatiespecialisten geen plat dak isolatie uit.

Vraag advies aan Offerte aanvragen
Vragen? Neem contact op met onze specialist. Wij zijn beschikbaar. Bel ons: