• Slimme en zorgvuldige keuze
 • Meerdere gratis offertes
 • Vrijblijvend vergelijken
 • Onafhankelijk advies

Bodemisolatie kruipruimte: onder de vloer zit de winst!

Waarom is bodemisolatie in de kruipruimte zo belangrijk? De kruipruimte is de lage ruimte die onder de vloer zit van de begane grond. Op de bodemvan een kruipruimte ligt meestal een laag zand of grind. Het is de minst geliefde ruimte, want je kunt er nauwelijks in en het is er vochtig, muf en stoffig. Er zijn veel voordelen verbonden aan een kruipruimte isoleren. Daarover gaan wij jou hier mee vertellen.

Offerte aanvragen
Vloerisolatie met Icynene

De kruipruimte verdient jouw volle aandacht

Toch verdient die kruipruimte jouw aandacht! Is de bodem van je kruipruimte niet geïsoleerd? Dan verlies je veel warmte in huis en dat merk je aan de energierekening. En dat niet alleen. In deze koude, vochtige kruipruimte schuilen meer bedreigingen voor jouw huis… De conditie van de kruipruimte is namelijk verantwoordelijk voor het wooncomfort en de gezondheid van jezelf en je huisgenoten. Met bodemisolatie behaal je dus méér voordelen dan enkel financiële besparingen!

40% van de kruipruimtes in Nederland is (te) vochtig en 20% van de bewoners heeft hiervan echt last.

Wat wordt met bodemisolatie kruipruimte bedoeld?

Bodemisolatie in de kruipruimte betekent dat er op de zandgrond of grindbodem een isolerende barrière wordt gelegd. Als een kruipruimte niet of slecht geïsoleerd is, dan komt er vaak kou en vocht door de vloer omhoog. Een isolerende laag zorgt ervoor dat het huis warm blijft in de winter en koel in de zomer.

Het isoleren van de kruipruimte is een uiterst kosteneffectieve manier om snel de energiekosten te verlagen. Het is bovendien niet duur in vergelijking met wat je ermee gaat besparen op de energierekening.

Wat is het verschil tussen bodem- en vloerisolatie?

Kruipruimte bodemisolatie is ontworpen om direct op de zandbodem van de kruipruimte te worden aangebracht.

Bij vloerisolatie wordt aan de onderkant – of het plafond – van de vloer van de kruipruimte aangebracht. Met andere woorden: bij vloerisolatie wordt het isolatiemateriaal via de kruipruimte tegen de vloer aan geplaatst.

Bodem- en vloerisolatie zijn dus twee verschillende manieren om een kruipruimte te isoleren. Beiden zorgen voor een isolerende werking. Zowel bodemisolatie als vloerisolatie zijn een goede een oplossing voor vochtige kruipruimtes. In het algemeen is bodemisolatie goedkoper om aan te brengen dan vloerisolatie.

Button: Meer over vloerisolatie kruipruimte.

Heb je regelmatig grondwater in de kruipruimte staan? Gebruik bodemisolatie dan in combinatie met een vochtwering zoals bodemfolie.

Werkt bodemisolatie wel?

Ieder huis is anders. Het uitgangspunt om de beste bodemisolatie te kiezen, is dus ook altijd anders. Bodemisolatie werkt beslist en in elke woning. Voor bodemisolatie is het wel belangrijk dat de kruipruimte wel een minimale hoogte heeft van 35 cm. Heb je geen kruipruimte? Dan kun je vloerisolatie overwegen. Voor het beste resultaat is het wel belangrijk dat het isolatiemateriaal perfect bij jouw huis past.

Vergeleken met een niet-geïsoleerde bodem, zorgt bodemisolatie in de kruipruimte voor een stijging van temperatuur met gemiddeld 2 graden.

Wat is de beste oplossing voor bodemisolatie?

Om de beste isolerende laag voor de bodem van je kruipruimte te adviseren, beoordeelt onze adviseur het ontwerp en de isolatiebehoeften van jouw huis. Bodemisolatie levert in alle gevallen een warmer huis op. Koude voeten worden behoren dan tot de verleden tijd. Het aanbrengen van zowel vloerisolatie als bodemisolatie werkt zelfs nog beter!

Met bodemisolatie bespaar je al snel tot 20% op je energiekosten!

Wat zijn de voordelen van bodemisolatie behalve energie besparen?

Goede vraag! Je zou het ook op een andere manier kunnen vragen, namelijk: ‘Wat levert bodemisolatie nog meer op?’ Bodemisolatie levert meer op dan alleen energiebesparing en daarmee een lagere energierekening. Het isoleren van de onderkant van een huis biedt nog veel meer voordelen:

 1. Bodemisolatie zorgt ervoor dat water en condens uit de buurt van de vloer worden gehouden. Dat is met name belangrijk als de vloer van hout is. Condens en tocht zorgen ook bij betonnen vloeren voor koude voeten.
 2. Bodemisolatie voorkomt optrekkend vocht. Een vochtige kruipruimte veroorzaakt optrekkend vocht in de muren van de kruipruimte en de dragende muren op de begane grond, waardoor zwarte schimmels in de muur kunnen ontstaan.
 3. Bodemisolatie voorkomt verspreiding van sporen van schimmels in de woning. Schimmelsporen veroorzaken klachten als allergie, astma en COPD.
 4. Vocht in de kruipruimte zorgt voor een hoge luchtvochtigheid in huis. Bodemisolatie zorgt ervoor dat je laminaat of parket niet gaan opbollen.
 5. De isolerende laag op de bodem voorkomt houtzwam. Door houtzwam gaat een houten vloer rotten (houtrot). Houtzwam is hardnekking en tast niet alleen de onderkant van houten vloeren en de balkenconstructie van de woning aan, maar ook de gezondheid van de bewoners!
 6. Bodemisolatie helpt om de temperatuur beter te reguleren in de woning. Warmte blijft in de winter binnen en in de zomer blijft je woning koel.
 7. Het helpt ook om de lucht veilig en gezond te houden. Een vochtige kruipruimte ruikt muf. Bodemisolatie voorkomt die muffe lucht.
 8. Bodemisolatie kruipruimte gaat ongedierte tegen en beperkt de verspreiding van huisstofmijt, kakkerlakken, slakken, knaagdieren en insecten, zoals muggen en zilvervisjes.
 9. Heb je een HVAC-systeem in de kruipruimte? Bodemisolatie verhoogt de efficiëntie van het HVAC-systeem.
 10. Bodemisolatie helpt om de lucht in de kruipruimte op een consistentere temperatuur te houden, waardoor minder energie nodig is om een woning te verwarmen en/of te koelen.
 11. Lagere energierekeningen: bodemisolatie kruipruimte leidt tot lagere verwarmings- en koelingskosten, waardoor je geld bespaart.
 12. Bodemisolatie is ook geschikt voor houten vloeren! Kies hiervoor een materiaal dat kan ademen om te voorkomen dat vocht in de houten constructie gevangen blijft zitten.

Wat kost bodemisolatie kruipruimte?

Allereerst hangt dat af van het isolatiemateriaal dat het beste bij jouw huis en wensen past en de mate van vocht in de kruipruimte. De kosten voor het isoleren van de bodem van je kruipruimte zijn afhankelijk van:

 1. Het type isolatiemateriaal op de bodem.
 2. Het oppervlak van de kruipruimte.
 3. De bereikbaarheid van de kruipruimte.
 4. De dikte van de isolatielaag.

Gemiddelde kosten per type woning:

Woningtype Oppervlakte Prijsbereik
Tussenwoning ca. 35 m2 €950,- tot €1150,-
Hoekwoning ca. 45 m2 €1150,- tot €1550,-
2-onder-1-kap ca. 50 m2 €1250,- tot €1750,-
Vrijstaande woning ca. 80 m2 €1850,- tot €2750,-

Over het algemeen kun je rekenen op € 28 per m2. Voor een gemiddelde tussenwoning ben je rond de €1.200 zeker klaar. Heb je een vrijstaande woning? Reken dan op kosten tussen de €2.000 en €2.750. Voor sommige projecten zijn echter complexere – en dus duurdere oplossingen – nodig. Bijvoorbeeld bij een zeer natte kruipruimte. Maar met de huidige energieprijzen, heb je die isolatiekosten snel terug verdiend. Bovendien krijg je € 6 per m2 subsidie op deze energiebesparende maatregel.

Bespaar op kruipruimte isolatie dankzij de subsidie!

Voor kruipruimte-isolatie kun je gebruikmaken van de isolatie-subsidie (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). Hiervoor is het belangrijk dat je goed kijkt naar de isolatiewaarde. Die wordt uitgedrukt in Rd. De isolatiewaarde moet minimaal Rd 3,5 zijn om subsidie te krijgen.

Huishoudens krijgen gemiddeld 15% van de isolatiekosten terug via de ISDE-subsidieregeling.

Welke isolatiematerialen voor bodemisolatie zijn er?

Natuurlijk wil je dat ook weten welke materialen er zijn voor bodemisolatie. Heb je veel last van vocht in de kruipruimte? Geen probleem: bodemisolatie is altijd mogelijk zolang de keuze van het isolatiemateriaal maar wordt aangepast aan de situatie. Hieronder gaan wij in op de soorten isolatie die er zijn voor bodemisolatie en de voordelen en nadelen van elke soort.

EPS-isolatiemateriaal

EPS bestaat in twee vormen: als EPS-parels en als EPS-chips. Alle EPS-isolatiematerialen worden op de bodem van de kruipruimte gespoten. Isolatieparels en isolatiechips bestaan uit meer dan 98% uit lucht en 2% uit polystyreen. Er zijn ook chips die gemaakt zijn van 100% gerecycled plastic. Zowel de parels als de chips worden in de kruipruimte geblazen en moeten evenredig over de bodem van de kruipruimte worden verdeeld voor een optimale werking.

Voordeel van EPS-parels of EPS-chips:

Condens blijft onder de laag isolerende parels of chips zitten, waardoor het niet aan de onderkant van de vloer komt. Daardoor wordt de luchtvochtigheid in de kruipruimte lager. Een ander voordeel is dat EPS de goedkoopste optie voor bodemisolatie in de kruipruimte is.

Nadeel van EPS-parels of EPS-chips:

De kruipruimte is niet meer toegankelijk voor reparaties of aanpassingen aan leidingen en afvoeren. Is er regelmatig sprake van stijgend grondwater? Fluctuerend grondwaterpeil verstoord de egale laag en daardoor neemt de isolerende werking af.

BUTTON: Meer over EPS-parels BUTTON: Meer over EPS-chips

Een isolerende schelpenlaag op de bodem van de kruipruimte

Een isolerende laag schelpen is een duurzame keuze, want het is een natuurmateriaal. Ook deze schelpen worden op de bodem van de kruipruimte gespoten. Aan de schelpenlaag wordt vaak nog extra kalk toegevoegd, waardoor het goed bestand is tegen vocht. Deze schelpenlaag is een ideale oplossing voor kruipruimtes in de buurt van water, zoals meren en rivieren.

Voordelen van een isolerende schelpenlaag:

Het is een natuurlijk, duurzaam materiaal dat goed bestand is tegen vocht en stijgend grondwater. De kruipruimte blijft toegankelijk voor reparaties of aanpassingen aan leidingen.

Nadelen van schelpenlaag in de kruipruimte:

Als de laag te dik wordt, kan het de luchtstroom in de kruipruimte belemmeren, wat leidt tot schimmelgroei. Bovendien moeten schelpen regelmatig worden vervangen om hun isolerende werking op termijn te behouden.

BUTTON: Meer over bodemisolatie met folie

Isolatieplaten en isolatiedekens.

Het voordeel van isolatieplaten en – dekens is dat ze demontabel zijn. Het nadeel is dat ze de bodem niet volledig afsluiten. Isolatiedekens zijn gemaakt van folie en gevuld met isolerende bolletjes.

Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Daarom het is belangrijk om dit goed te onderzoeken, voordat je beslist over de beste oplossing voor je woning.

Bij het isoleren van een kruipruimte in de buurt van water is het ook belangrijk om maatregelen te overwegen die je kruipruimte of kelder waterdicht maken.

Wil jij advies over welke bodemisolatie voor jou het beste is?

Wij komen bij jouw thuis om advies op maat uit te brengen. Nadat de isolatiespecialist de kruipruimte check heeft uitgevoerd, ontvang je een plan van aanpak waarin wij toelichten hoe wij de kruipruimte isoleren en een offerte. Zo weet jij zeker dat jij de allerbeste keuze voor jouw woning maakt!

BUTTON: AFSPRAAK

Veelgestelde vragen over bodemisolatie kruipruimte

Hoe stopt bodemisolatie vocht?

Bodemisolatie stopt vocht (condens) door te zorgen voor warmte verschil. De isolatie voorkomt dat warmte uit de vloer ontsnapt en dat er condensatie ontstaat op de koude oppervlakken van beton of hout. Heb je regelmatig grondwater in de kruipruimte? Dan is het raadzaam om naast bodemisolatie ook bodemfolie te gebruiken. Bodemfolie is géén isolatie maar houdt vocht uit de bodem. Wil je tegelijkertijd vochtwering in combinatie met warmte-isolatie: overweeg dan zeker bodemfolie.

Zelf je kruipruimte isoleren: kan dat?

Ja, het isoleren van je kruipruimte kan worden gedaan door een ervaren doe-het-zelver. Het is wel belangrijk om eerst te onderzoeken welk type isolatie het beste is. Het is ook belangrijk om bij het isoleren van een kruipruimte in de buurt van water, rekening te houden met waterdichte maatregelen zoals dompelpompen en afvoeren.

Al is het altijd aan te raden om een specialist in te schakelen ter controle of om de volledige klus uit te voeren.

Wat is beter? Vloerisolatie of bodemisolatie?

Zowel vloer- als bodemisolatie zijn prima isolatie-oplossingen, afhankelijk van de omstandigheden. Vloerisolatie werkt het best wanneer deze wordt gecombineerd met andere luchtdichtingsmaatregelen, zoals tochtstrippen rond de omtrek van de vloer. Bodemisolatie houdt de kou weg van de fundering, maar biedt geen extra bescherming tegen het binnendringen van grondwater. Het is daarom belangrijk om een ervaren isolatiespecialist te raadplegen!

Bodem isoleren met een houten vloer. Kan dat?

Wat als je woning een houten vloer heeft? Om ervoor te zorgen dat de isolatie optimaal werkt, kun je een extra dampscherm laten plaatsen tussen de bodem en de houten vloer. Raadpleeg onze adviseurs voor bodemisolatie bij houten vloeren.

Moet ik zorgen voor extra ventilatie bij een houten vloer?

Ventileren is altijd extra belangrijk als je een houten vloer hebt. Je loopt anders risoico dat het het hout kan gaan rotten. De kruipruimte mag bij een houten vloer daarom niet helemaal gevuld worden, want de lucht moet in beweging blijven. Bij een betonnen vloer is ventilatie soms niet nodig. Jouw adviseur kan jou daar alles over vertellen.

Mijn kruipruimte is niet toegankelijk: wat nu?

Als de kruipruimte niet toegankelijk is, kun je deze toch isoleren. Een optie is het gebruik van spuitschuimisolatie met gesloten cellen. Dit type isolatie biedt een grotere waterdichtheid en een hogere R-waarde dan andere soorten isolatie. Bovendien neemt het minder ruimte in beslag en sluit het alle hoekjes en gaatjes af.

Ik heb geen kruipruimte. Kan ik toch isoleren?

Als je geen kruipruimte hebt, zijn er andere mogelijkheden om de vloer te isoleren. Bij bodemisolatie zonder kruipruimte kan reflecterende isolatie worden gebruikt die wordt aangebracht tussen de bodem en vloer. Lees meer over vloerisolatie kruipruimte.

Vraag advies aan Offerte aanvragen
Vragen? Neem contact op met onze specialist. Wij zijn beschikbaar. Bel ons: