• Slimme en zorgvuldige keuze
 • Meerdere gratis offertes
 • Vrijblijvend vergelijken
 • Onafhankelijk advies

Bodemisolatie EPS-parels: voordelen, nadelen en kosten

Wat zijn EPS-parels precies en hoe zit het met de isolatiewaarde ervan voor je huis? Zijn EPS-parels HR++ gecertificeerd? Wat zijn de voordelen en nadelen van het isolatiemateriaal? En wat zijn de kosten om je kruipruimte met EPS-parels te isoleren?

Tip: laat je kruipruimte door onze adviseurs vrijblijvend inspecteren en kom erachter of EPS-parels ook voor jouw huis geschikt zijn!

Offerte aanvragen
Vloerisolatie met Icynene

Wat zijn EPS-parels?

De afkorting EPS staat voor de term Expanded Polystyrene. Deze kunststof wordt gemaakt van olie en bestaat voor 98% uit stilstaande lucht. De naam ’tempex’ (piepschuim in de volksmond) zegt je misschien meer: dat is hetzelfde als EPS. Vanwege de luchtpockets isoleren EPS-parels uitstekend. Ze worden ook gebruikt voor het isoleren van de spouw in woningen. In tegenstelling tot spouwmuurisolatie hoeven voor EPS-parels die in de kruipruimte komen geen gaten in de muur of de vloer te worden geboord.

Onthoud dat het isolerend vermogen van EPS-parels afhankelijk is van de dikte van de isolatielaag en de dichtheid van de parels.

Wanneer worden EPS-parels toegepast?

EPS is een isolatiemateriaal en wordt vanwege de hoge isolatiewaarde vooral toegepast als kruipruimte-isolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie. Dankzij het isolerend vermogen creëren zij een aangenaam warm huis. Door een laag van deze parels op de bodem van de kruipruimte te verdelen, neemt tegelijkertijd het vochtgehalte in huis af. EPS is verkrijgbaar als platen, parels (of korrels) en als EPS-chips en ze worden onder de vloer in de kruipruimte aangebracht.

EPS platen worden gebruikt bij vloerisolatie. Isolatieparels worden gebruikt voor bodemisolatie, net als EPS-chips. De parels worden op de bodem van de kruipruimte geblazen door een blaasunit. Deze laag moet egaal zijn. Heeft de laag EPS-parels niet dezelfde consistente dikte, dan neemt het isolerend vermogen sterk af.

Wat zijn de eigenschappen van EPS-parels?

EPS is een uitstekend isolatiemateriaal voor je huis. Toch is elke woning anders. Het is belangrijk om bijkomend advies te vragen aan een ervaren isolatiespecialist. Hieronder vind je eigenschappen van EPS-parels als kruipruimte-isolatie:

 1. Lichtgewicht: EPS vormt geen extra belasting voor de fundering.
 2. Waterbestendig: EPS parels zijn goed bestand tegen condens.
 3. Duurzaamheid: het materiaal is zijn duurzaam en heeft een lange levensduur. Ze zijn bestand tegen veel chemicaliën en zullen niet rotten of schimmelen.
 4. Isolerende eigenschappen: EPS-parels hebben uitstekende isolerende eigenschappen, waardoor ze zeer geschikt zijn voor kruipruimte-isolatie.
 5. Milieuvriendelijk: EPS-parels zijn milieuvriendelijk omdat ze recyclebaar zijn. Ze zijn ook relatief energiezuinig te produceren.

Voordelen van EPS-parels

Heb je een zeer vochtige kruipruimte? Dan is het aan te bevelen om ook bodemfolie aan te brengen. Bodemfolie wordt op de bodem van de kruipruimte gelegd. Daarop wordt de laag parels gespoten. Bodemfolie is ook aan te raden als er vaak grondwater in je kruipruimte staat.

 1. Het aanbrengen van bodemisolatie met EPS-parels is zeer eenvoudig: ze worden op de bodem van de kruipruimte gespoten met behulp van een blaasunit.
 2. EPS-parels isolatie verbetert de energie-efficiëntie van een woning en zo bespaar je op energiekosten.
 3. Bodemisolatie met EPS-korrels verhoogt het wooncomfort van de leefruimtes; vloeren voelen warmer aan.
 4. Isolatieparels zijn waterafstotend en verminderen vochtproblemen doordat er een barrière tussen de koude grond ontstaat en de houten vloer c.q. de betonnen vloer.
 5. EPS is brandvrij, hetgeen de veiligheid ten goede komt.
 6. Het materiaal is niet gevaarlijk voor de gezondheid.
 7. Het is een zeer duurzaam isolatieproduct en gaat aanzienlijk langer mee dan andere isolatiematerialen.
 8. De EPS-parels zijn uitermate geschikt voor lage kruipruimtes (hoogte 10-20 cm).

Heb je een zeer vochtige kruipruimte? Dan is het aan te bevelen om ook bodemfolie aan te brengen. Bodemfolie wordt op de bodem van de kruipruimte gelegd. Daarop wordt de laag parels gespoten. Bodemfolie is ook aan te raden als er vaak grondwater in je kruipruimte staat.

Waterdamp en condens kunnen nog steeds aanwezig zijn in de kruipruimte, ondanks isolatie. Vocht is een gevaar voor de woning en tast na verloop van tijd de vloer aan door vocht en schimmel.

BUTTON: Lees meer over bodemfolie kruipruimte

Hoe dikker de laag van het isolatiemateriaal is en hoe hoger de dichtheid van de parels, hoe beter de isolatiewaarde is.

Nadelen van EPS-parels

Hoewel EPS-parels veel voordelen bieden als materiaal om te isoleren, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden. Hieronder vind je de nadelen van EPS-parels:

 1. Isolatiewaarde: EPS-parels zijn niet HR++ geclassificeerd. Met parels bereik je wel een verbeterde isolatiewaarde.
 2. Ventilatie: is er in de kruipruimte niet voldoende ventilatie aanwezig, dan kan er een ophoping van schadelijke gassen (radongas) ontstaan. Bij een geïsoleerde woning hoort goede ventilatie om vochtproblemen te voorkomen.
 3. Milieu-impact: hoewel EPS-parels recyclebaar zijn, vereist het aardolie als grondstof.
 4. Minder effectief bij extreme temperaturen: EPS-parels hebben een hogere thermische geleidbaarheid bij zeer lage temperaturen. Dit kan leiden tot verminderde isolerende eigenschappen bij extreme kou.
 5. Betreden kruipruimte: moeten er in de toekomst werkzaamheden in de kruipruimte uitgevoerd worden? Dan zullen professionals geen kruipruimte gevuld met korrels willen betreden.

Hoewel er enkele nadelen zijn aan het gebruik van EPS-parels als isolatiemateriaal, wegen de voordelen vaak zwaarder dan de nadelen. Het is belangrijk om de nadelen af te wegen tegen de voordelen bij het bepalen of isolatieparels de juiste keuze zijn voor kruipruimte-isolatie.

Kosten bodemisolatie parels; is het duur?

De kosten voor bodemisolatie met EPS-korrels variëren en zijn van verschillende factoren afhankelijk. Isolatieparels zijn één van de voordeligste manieren van woningisolatie. De gemiddelde prijs voor EPS-parels varieert tussen de € 20 en € 25 per vierkante meter. Over het algemeen worden de totale kosten berekend per vierkante meter isolatieoppervlak, maar dan komt het arbeidsloon daar nog wel bij.

De kosten van EPS-bodemisolatie zijn onder meer afhankelijk van:

 1. De oppervlakte van de kruipruimte.
 2. De dikte van de isolatielaag.
 3. De bereikbaarheid van de kruipruimte.
 4. De arbeidskosten van de installateur.

De isolatiewaarde is sterk afhankelijk is van de dikte van de isolatielaag en de dichtheid van de parels!

Prijs EPS-parels kruipruimte per type woning

Woningtype Prijs per vierkante meter
Geschakelde woning (met muren aan twee kanten) € 25 – € 30
Halfvrijstaand huis € 30 – € 35
Vrijstaand huis € 35 – € 40

Subsidie bodemisolatie EPS-parels

Ook in 2023 stelt het Rijk via ISDE-subsidie (investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) beschikbaar aan particuliere huishoudens. Ongeveer 15% van de isolatiekosten wordt dan aan je terugbetaald. Neem je binnen 2 jaar een tweede isolerende maatregel? Dan wordt het subsidiebedrag voor de eerste maatregel verdubbeld tot ongeveer 30% van de isolatiekosten. Let op: deze percentages zijn slechts een schatting, dus informeer jezelf goed om verrassingen te voorkomen.

Veelgestelde vragen over EPS-parels als het materiaal voor kruipruimte isolatie

Hoe snel verdien ik de kosten van bodemisolatie met parels terug?

De tijd die nodig is om de investering in bodemisolatie met EPS-parels terug te verdienen, hangt af van verschillende factoren, zoals de omvang van de kruipruimte, de isolatiedikte en de energieprijs. Met de huidige energietarieven en de subsidie op bodemisolatie is de terugverdientijd in verhouding erg kort. Een goed geïsoleerde kruipruimte zorgt namelijk voor een flinke besparing op je energierekening en zo verdien je die kosten snel terug.

Zijn isolatieparels ook in een lage kruipruimte effectief?

In een kruipruimte met een lage hoogte wordt meestal gekozen voor een dunne laag parels van ongeveer 10 cm dikte. Het aanbrengen van een dunnere laag korrels helpt al om de warmte in de woning te behouden en om eventuele vochtproblemen aan te pakken. Een dunnere laag parels heeft echter een lagere isolatiewaarde dan een dikkere laag.

Zijn isolatieparels hetzelfde als HR++ parels voor bodemisolatie?

Zijn isolatieparels hetzelfde als HR++ parels voor bodemisolatie?

EPS korrels zijn geen HR++ isolatiemateriaal. HR++ staat voor Hoog Rendement ++. Dit is een classificatie voor isolatiematerialen die een zeer hoge isolatiewaarde hebben. Dit mag alleen worden toegekend aan isolatiematerialen die een hoge thermische weerstand bieden per gegeven dikte.

EPS parels hebben weliswaar goede isolerende eigenschappen, maar hun isolatiewaarde is lager dan die van sommige andere isolatiematerialen die als HR++ worden geclassificeerd, zoals bijvoorbeeld isoleren met PIR-schuim (polyisocyanuraatschuim).

Hoe zit het met de isolatiewaarde van parels?

De isolatiewaarde van de parels wordt bepaald door de thermische geleidbaarheid. Deze wordt uitgedrukt in Lambda-waarde (λ). De Lambda-waarde van EPS-parels ligt over het algemeen tussen de 0,032 W/mK en 0,038 W/mK. Ter vergelijking, de Lambda-waarde van glaswolisolatie ligt tussen de 0,030 W/mK en 0,045 W/mK. De Lambda-waarde van PIR-schuimisolatie tussen de 0,021 W/mK en 0,028 W/mK. Dit betekent dat de isolatiewaarde van EPS-parels lager is dan die van PIR-schuimisolatie, maar vergelijkbaar of beter dan die van glaswolisolatie.

Wat wordt bedoeld met R-waarde bij EPS-parels?

Bij isolatiematerialen zoals EPS-parels wordt de isolatiewaarde uitgedrukt in R-waarde, ook wel warmteweerstand genoemd. De R-waarde geeft aan hoe goed het isolatiemateriaal weerstand biedt tegen de doorgang van warmte. Over het algemeen hebben EPS-parels een R-waarde van ongeveer 2,5 m²K/W per 10 cm laagdikte.

Wat is het verschil tussen EPS-parels en isolatiekorrels?

Er is geen verschil tussen parels en EPS-korrels. Beide termen verwijzen naar hetzelfde materiaal, namelijk geëxpandeerd polystyreen (EPS), dat wordt gebruikt voor isolatie en andere toepassingen zoals het isoleren van de spouwmuur en bij dakisolatie.

Zijn isolatieparels hetzelfde als isolatiechips van EPS?

Ja, isolatieparels en isolatiechips zijn van hetzelfde materiaal gemaakt. Beide verwijzen naar kleine deeltjes of korrels geëxpandeerd polystyreen (EPS), die voor isolatiedoeleinden worden gebruikt. Het verschil is dat isolatiechips groter zijn dan de kleinere korrels. Ze dienen hetzelfde doel namelijk warmte-isolatie.

Vraag advies aan Offerte aanvragen
Vragen? Neem contact op met onze specialist. Wij zijn beschikbaar. Advies aanvragen