• Slimme en zorgvuldige keuze
 • Meerdere gratis offertes
 • Vrijblijvend vergelijken
 • Onafhankelijk advies

Bodemfolie kruipruimte: 10 voordelen van bodemfolie tegen vocht

De kruipruimte is een ruimte die zich tussen bodem en de onderkant van de vloer in een woning bevindt. Zonder het te weten kunnen in de kruipruimte vochtproblemen aanwezig zijn. Heb jij last van vocht in de muren of ervaar je een hoge luchtvochtigheid in de woonruimtes? Kijk dan eens goed naar je kruipruimte, je fundering en je muren: daar zie (en voel) je aan of er water in je kruipruimte staat.

Vocht veroorzaakt schade aan een huis en is niet goed voor de gezondheid. Bodemfolie in de kruipruimte is bedoeld om overlast en schade ontstaan door vocht, zoals condens en grondwater, te beperken.

Offerte aanvragen
Vloerisolatie met Icynene

Wat is bodemfolie?

Bodemfolie is gemaakt van stevige kunststof en dient als vochtscherm. Deze dampremmende folie wordt ook wel PE-folie genoemd. Bodemfolies worden meestal gemaakt van polyethyleen en andere synthetische materialen. Ze worden in verschillende diktes geleverd, afhankelijk van de toepassing. Vaak is de folie een oranje van kleur.

Wanneer wordt bodemfolie gebruikt?

Wordt bodemfolie goed geïnstalleerd, dan komt water niet meer in contact met hout of andere bouwmaterialen. Bij zeer lage kruipruimtes van 10 tot 20 cm wordt het aanbrengen van bodemfolie onder de vloer afgeraden. Heb je zo’n lage kruipruimte én vochtoverlast? Neem dan contact op met onze specialist voor passend advies.

 1. Bij vochtoverlast door condens, regen of grondwatersijpeling.
 2. Als je bodemisolatie in een vochtige kruipruimte gaat toepassen.
 3. Als je vloerisolatie in een vochtige kruipruimte gaat toepassen.

Bodemfolie vermindert overlast door vocht

Bodemfolie vermindert significant vochtoverlast onder de vloer. Voorwaarde is dat het wel goed moet worden geïnstalleerd! De folie moet namelijk goed tegen de funderingrand worden vastgezet. Het houdt niet alleen condens en regen tegen, maar ook radongas dat uit de grond komt. Wordt de folie goed aangebracht, dan sijpelt er geen water weg en blijft de luchtcirculatie in de ruimte goed. Met de juiste bodemfolie en een professionele installatie ervan profiteer je van een droog, comfortabel huis!

Zo’n 40% van de kruipruimtes in Nederland zijn te vochtig. 20% van huiseigenaren geeft aan hiervan overlast te ervaren.

Wat kost bodemfolie voor de kruipruimte?

Bodemfolie voor een kruipruimte is relatief goedkoop, terwijl het veel rendement oplevert. De kosten van bodemfolie hangen af van de grootte van het grondoppervlak.

Voor het leveren en plaatsen van bodemfolie moet je rekenen op een vanaf-prijs van 10 euro per m2. Voor het aanbrengen van bodemfolie kun je geen subsidie aanvragen: wel voor een ventuele isolatiemaatregel.

Prijsindicatie bodemfolie per type woning:

Tussenwoning met kruipruimte van 50 m2 € 1.250 – € 1.500

Twee-onder-een-kap woning kruipruimte van 60 m2 € 15.00 – € 2.000

Vrijstaande woning kruipruimte 85 m2 € 2.000 – € 2.500

Bodemfolie levert in combinatie met kruipruimte-isolatie zo’n 20% besparing op de energiekosten op.

Hoe werkt bodemfolie?

Het dauwpunt ligt bij de onderkant van de vloer. Door folie op de bodem te leggen neemt de verdamping van vocht in de kruipruimte af. De folie moet zowel de binnenmuren als de vloeren van de kruipruimte volledig bedekken. Zo niet, dan werkt de bodemfolie niet. Zonder bodemfolie hecht condens zich aan de vloer.

De vloer van de kruipruimte komt in contact met de warme lucht van de begane grond. Op dit dauwpunt ontstaat condens. Daarom voelt een vloer koud aan. Met bodemfolie wordt het dauwpunt verlaagd. De kruipruimte wordt dan warmer.

Wat is het doel van folie op de bodem van de kruipruimte?

Bij een huis met een vloeroppervlak van circa 60 vierkante meter komt er dagelijks ongeveer 1 liter water binnen op diverse manieren zoals condens en grondwater.

Bodemfolie vermindert de relatieve luchtvochtigheid in de kruipruimte tot ongeveer 60% en het houtvochtgehalte tot 10%.

Het doel van de bodemfolie is dus om een barrière te vormen tussen de natte grond en de bouwconstructie. De folie beschermt tegen schimmels als houtzwam en meeldauw en voorkomt problemen met de luchtkwaliteit. Vocht in combinatie met koude tocht zorgen voor koude vloeren. Bodemfolies houden je huis dus droog en comfortabel.

Hoe wordt bodemfolie aangebracht?

 1. 1 Afspraak maken.
  Kruipruimte opruimen: alle rommel moet van de bodem worden verwijderd.
 2. 2 Markeren en boren.
  De locaties waar de folie wordt bevestigd worden gemarkeerd en geboord.
 3. 3 Folie op maat maken.
  De folie wordt bovengronds op maat gemaakt en in delen ondergronds gebracht.
 4. 4 Folie uitrollen.
  De verschillende foliedelen worden uitgerold en overlappen elkaar.
 5. 5 Folie bevestigen.
  De folie wordt aan de muren en fundering bevestigd met folieversterkers en foliepluggen. De verschillende compartimenten in de kruipruimtes worden met elkaar verbonden.

10 voordelen van vochtwerende bodemfolie

We hebben alle voordelen van vochtwerende folie op een rij gezet:

 1. Bodemfolie is makkelijk te installeren, is zeer kosteneffectief en gaat lang mee.
 2. Bodemfolie helpt vochtoverlast sterk te verminderen.
 3. Bodemfolie zorgt voor het behoud van een droge en comfortabele woonomgeving.
 4. Muffe geuren en verontreinigingen dringen het huis niet meer binnen en de luchtkwaliteit neemt toe.
 5. Bodemfolie voorkomt houtrot en schimmelgroei.
 6. Bodemfolie houdt de isolatielaag in de kruipruimte droog.
 7. Bodemfolie zorgt er bij fluctuerend grondwaterpeil voor dat de egale, isolerende laag van bodemisolatie in tact blijft.
 8. Minder vocht betekent minder stoken om het huis warm te houden en realiseert een lagere energierekening!
 9. Bovendien kan de folie comfortabelere temperatuur in de woning leiden tot minder reparaties aan een HVAC-klimaatbeheersingssysteem.
 10. Heb je een houten vloer? Bodemfolie zorgt ervoor dat het vocht je houten vloeren niet aantast!

Veelgestelde vragen over bodemfolie

Wat zijn de nadelen van bodemfolie op de bodem van de kruipruimte?

Het aanbrengen van bodemfolie wil niet zeggen dat je aan het isoleren bent: de bodemfolie houdt alleen vocht tegen. Door de bodem van de kruipruimte te bedekken met folie krijg je een droge kruipruimte. Dat draagt ertoe bij dat je energierekening lager wordt. Wil je een vochtwering in combinatie met warmte-isolatie? Overweeg dan aanvullende bodemisolatie of vloerisolatie.

Wat is het verschil tussen bodemfolie en bodemisolatie?

Bodemfolie is géén isolatiemateriaal. Het wordt wel vaak gebruikt in combinatie met bodemisolatie. Bij bodemisolatie wordt op het zand van een natte kruipruimte vaak eerst een laag vochtwerende kruipruimte folie aangebracht. Pas daarna volgt de isolerende laag met EPS-parels, EPS-chips of isolerende schelpen. Bodemisolatie biedt veel voordelen. Welke dat zijn lees je op de pagina bodemisolatie kruipruimte.

Kun je bodemfolie goed combineren met kruipruimte-isolatie?

Je kunt bodemfolie perfect combineren met bodemisolatie en/of vloerisolatie. Hiervoor moet de kruipruimte wel hoog genoeg zijn.

Is vloerisolatie folie hetzelfde als bodemfolie?

Nee, vloerisolatie folie is iets anders. Vloerisolatie folie is een isolerende maatregel en geen vochtmaatregel. Vloerisolatie folie wordt gebruikt om vloeren te isoleren. Hiervoor worden diverse foliesoorten gebruikt, zoals Trifoil reflectiefoli of PIF isolatiefolie.

Er staat vaak grondwater in mijn kruipruimte. Is bodemfolie dan wel voldoende?

Bodemfolie is geschikt voor gebruik in natte ruimtes of kelders met een hoge vochtigheidsgraad. Het is wel belangrijk om het juiste type te kiezen. Heb je regelmatig te maken met een hoog grondwaterpeil? Dan kunnen aanvullende maatregelen nodig zijn. Onze isolatieadviseur geeft jou passend advies.

Kan ik zelf bodemfolie plaatsen?

Ja, je kunt zelf bodemfolie aanbrengen met de juiste voorbereiding en het juiste gereedschap. Het installatieproces is vrij eenvoudig zolang je maar over de juiste materialen beschikt en de instructies nauwkeurig opvolgt. Let erop dat alle naden goed worden afgedicht, zodat er geen lucht of vocht door kleine kieren kan binnendringen.

Vraag advies aan Offerte aanvragen
Vragen? Neem contact op met onze specialist. Wij zijn beschikbaar. Advies aanvragen