• Slimme en zorgvuldige keuze
 • Meerdere gratis offertes
 • Vrijblijvend vergelijken
 • Onafhankelijk advies

Bodemisolatie: isolatie die zich snel terugverdient

Bodemisolatie is een isolatiemethode die geschikt is voor het isoleren van de bodem van de kruipruimte. Bij bodemisolatie wordt er een isolerende laag aangebracht tussen de koude bodem van de kruipruimte en de bovenliggende ruimtes in de woning.

Offerte aanvragen
Bodemisolatie met parels

Wat is bodemisolatie?

Bodemisolatie is een isolatiemaatregel die helpt met besparen op je energiekosten. Laat je je kruipruimte isoleren dan neemt het wooncomfort toe en voorkom je vochtproblemen. Bij bodemisolatie worden er EPS-parels, EPS-chips of schelpen op de bodem van een kruipruimte geblazen.

Bodemisolatie in de kruipruimte is een relatief goedkope manier om je kruipruimte te isoleren. Met de huidige energieprijzen verdien je de investering in 3 tot 5 jaar terug.

Krijg je door bodemisolatie echt een warmer huis?

Het is bewezen dat bodemisolatie de energie-uitgaven tot 70% vermindert, terwijl je huis comfortabeler wordt. Het verkleinen van de temperatuurverschillen en dankzij de afname van vocht in de woning, hoef je je huis minder te verwarmen in de winter (of te koelen in de zomer), waardoor je bespaart op de energierekening.

Wat zijn de kosten van bodemisolatie?

Over het algemeen kost bodem isoleren tussen de € 20 en € 30 per vierkante meter. Dit is echter slechts een ruwe schatting en de exacte prijs kan variëren afhankelijk van de hierboven genoemde factoren. Bodemisolatie is goedkoper dan spouwmuurisolatie- of daksolatie. Je kunt erop rekenen dat wij jou een scherpe offerte aanbieden, terwijl ervaren professionals deze klus goed voor je uitvoeren. Zo profiteer je duurzaam van je investering.

De kosten van bodemisolatie variëren sterk. De kosten zijn afhankelijk van:

 1. Het type isolatiemateriaal.
 2. De grootte van de kruipruimte.
 3. De compexiteit van het project.
Bodemisolatie Investering Subsidie Besparing p/j
Tussenwoning € 900 € 420 € 120
Hoekwoning € 1.300 € 400 € 240
2-onder-1-kap € 1.300 € 400 € 240
Vrijstaande woning € 1.900 € 550 € 360

Welke bodemisolatie is het beste voor jouw woning?

Dat hangt er onder andere vanaf of je een houten vloer of een betonnen vloer hebt. Eigenlijk komt her erop neer dat de vloer die je hebt, de keuze bepaalt. Het isoleren van een houten vloer vereist namelijk andere overwegingen dan het isoleren van een betonnen vloer.

Hoe kies je goede kruipruimte-isolatie? De keuze voor de beste kruipruimte-isolatie is afhankelijk van je vloer: is die van hout of beton?

Bij een betonnen vloer mag je de kruipruimte volledig vullen. Bij een houten vloer moet je ervoor zorgen dat er voldoende ventilatie blijft tussen het isolatiemateriaal en de vloer. Condens mag bij vooral bij een houten vloer geen kans krijgen om zich aan onderkant van de vloer te gaan hechten. In deze situatie kun je beter kiezen voor het isoleren van de onderkant van de vloer. Vraag daarom vrijblijvend ons advies om de beste isolatiekeuze te maken voor jouw huis! Door de bodem onder de vloer te isoleren, kun je de verwarmings- en koelingskosten tot 25% verlagen.

Wat is het verschil tussen bodemisolatie en vloerisolatie?

Wil je je kruipruimte isoleren? Voor het isoleren van een kruipruimte zijn er twee mogelijkheden: bodem- en vloerisolatie. Dit zijn twee verschillende manieren van kruipruimte-isolatie. Wat is het verschil?

 • Bodemisolatie is een isolatiemaatregel waarbij op de bodem van de kruipruimte een materiaal wordt geplaatst dat fungeert als schild tegen warmteverlies.
 • Bij vloerisolatie wordt er een isolatiemateriaal aangebracht tegen de onderkant van de vloer. Bij vloerisolatie is er geen contact meer tussen de koude lucht in je kruipruimte en de onderkant van de vloer.

Voor het isoleren van de kruipruimte kunnen ze als isolatiemaatregel afzonderlijk maar ook tegelijkertijd ingezet worden.

Bodem- en vloerisolatie zijn alle twee kruipruimte-isolatie maatregelen, maar het zijn wel twee verschillende methoden. Beide helpen de energiekosten te verlagen.

Bodemisolatie: wat wordt ermee bedoeld?

Bodemisolatie is een isolatiemaatregel. Hierbij wordt een isolatiemateriaal – zoals EPS-parels of EPS-chips – wordt gebruikt als isolator tussen de bodem van de kruipruimte en de begane grond vloer. Het helpt om de temperatuur beter onder controle te houden en de energiekosten te verlagen doordat bodemisolatie warmteverlies tegenhoudt. Bodemisolatie kan ook helpen bij vochtproblemen.

Is elke kruipruimte geschikt voor bodemisolatie?

De meeste kruipruimtes zijn geschikt voor bodemisolatie. Deze ruimte moet echter wel voldoende droog zijn en vrij zijn van stilstaand water (grondwater). De kruipruimte moet ook voldoende geventileerd zijn om het risico van vochtophoping, veroorzaakt door bijvoorbeeld condens, te vermijden. Vocht leidt tot schimmel- en meeldauwgroei, creëert een ongezond binnenklimaat en leidt tot houtrot aan belangrijke constructies.

Voordelen van bodemisolatie

 1. Bodemisolatie kan ook in zeer lage kruipruimtes (10-20 cm hoog).
 2. Het voorkomt warmteverlies.
 3. Bodemisolatie zorgt voor warmere vloeren.
 4. Het realiseert een constante temperatuur.
 5. Bodemisolatie houdt vocht buiten en vermindert condensvorming.
 6. Het beschermt constructies tegen aantasting door vocht (waterschade).
 7. Zorgt voor gezond binnenklimaat te creëren.
 8. Het is energie-efficiënt waardoor huiseigenaren geld besparen.

Nadelen van bodemisolatie

 1. Isoleren van de bodem geeft een lager rendement dan vloerisolatie.
 2. Wordt de kruipruimte met EPS-parels of EPS-chips gevuld? Dan is de ruimte niet meer toegankelijk wat reparaties aan bijvoorbeeld leidingen moeilijk maakt.
 3. Als je huis een houten vloer heeft, dan is isoleren van de bodem niet ideaal. Vocht kan dan nog steeds de vloer aantasten.
 4. De isolatie kan na verloop van tijd vervangen moeten worden vanwege slijtage of schimmelgroei.
 5. Bodemisolatie werkt optimaal in een egale laag: fluctuerend grondwater zorgt ervoor dat die egale laag verstoord wordt.

BUTTON: Meer informatie over isolatie kruipruimte vind je HIER.

3 vochtproblemen die je oplost met bodemisolatie

Door de kruipruimte te isoleren ga je ook de vloer beschermen tegen vocht:

 1. Bodemisolatie helpt om vocht dat vanuit de grond in de kruipruimte sijpelt te verminderen of te elimineren.
 2. Het gaat ook condensatie tegen doordat temperatuurschommelingen – tussen de kruipruimte en de buitenlucht – worden beperkt.
 3. Bodemisolatie zorgt ervoor dat de luchvochtigheid in de kruipruimte lager wordt en daarmee ook in de woonruimtes.

Hoewel bodemisolatie bestand is tegen vocht, is het aan te raden om onder deze isolatielaag een beschermende bodemfolie te leggen. Deze bodemfolie gaat condensvorming tegen en zorgt ervoor dat stijgend grondwater of regenwater in de kruipruimte doorlekt.

BUTTON: Lees meer over bodemfolie.

Bodemisolatie helpt om een vochtige kruipruimte droger te maken. Is er veel vochtoverlast? Dan kunnen aanvullende vochtmaatregelen – zoals bodemfolie aanbrengen – wenselijk zijn. Vooral voor houten vloeren!

Bodemisolatie soorten: isolatieparels, isolatiechips of schelpen

Er zijn verschillende isolatiematerialen die kunnen worden gebruikt voor bodemisolatie in kruipruimtes.

 1. EPS-parels; bodemisolatie met isolatieparels.
 2. EPS-chips; bodemisolatie met isolatiechips.
 3. Schelpen; bodemisolatie met schelpen.
 4. Isolatieplaten of isolatiedekens.

Wat zijn EPS-parels, EPS-chips en isolerende dekens en schelpen?

EPS-parels en -chips zijn gemaakt van kunststof (geëxpandeerd polystyreen) en zijn voor 98% poreus. Dat betekent dat er lucht doorheen kan.

Een isolerende schelpenlaag bestaat uit een laag geplette oester- of mosselschelpen die fungeren als isolator.

Isolatiedekens en -platen zijn gemaakt van folie en worden gevuld met isolerende bolletjes

EPS-parels, EPS-chips en een isolerende schelpenlaag worden in de kruipruimte gespoten. Een laag van 20 centimeter is al voldoende om de kruipruimte te isoleren. Daarom kan het ook in lage kruipruimtes gebruikt worden.

Isolatieplaten of- dekens worden tegen de vloer gemonteerd. Ze hebben als voordeel dat de kruipruimte toegankelijk blijft en dat het materiaal demontabel is. Het nadeel is dat de platen en dekens de bodem niet volledig afsluiten.

Button: lees meer over EPS-parels en -chips

EPS wordt als een isolatiemateriaal op de bodem van je kruipruimte gebruikt maar ook voor spouwmuurisolatie en als dakisolatie.

Advies over welke bodemisolatie voor jou het beste is?

Wil jij de kruipruimte isoleren? Welk type isolatie is het beste is in jouw situatie? Bij het kiezen van bodemisolatie kijk je naar de R-waarde, de kosten en de opbrengsten. Voor de meeste huizen met een kruipruimte zijn EPS-parels of-chips de meest economische manier om te isoleren. Onze isolatieadviseur komt bij jou thuis, zodat hij jou een gefundeerd advies kan geven. De adviseur voert dan ook altijd een vochtmeting in de kruipruimte uit. Zo kan hij jou het allerbeste advies geven. Je krijgt dan direct een offerte op maat aangeboden.

BUTTON: vraag direct advies aan.

Hoe controleer je de kwaliteit van de huidige bodemisolatie in jouw woning?

Twijfel je of het huidige isolatiemateriaal op de bodem nog wel effectief is? Om de kwaliteit van de bodemisolatie te controleren, kun je het beste een professional inschakelen. Wij inspecteren:

 1. De conditie van je kruipruimte.
 2. De vochtigheid van de grond.
 3. De luchtvochtigheid in huis.

Tijdens een kostloze inspectie zoeken wij naar tekenen van luchtlekkages onder de woning, koude plekken, de aanwezigheid van vocht in de muren en mogelijke houtzwam in houten constructies. Als wij een van deze problemen signaleren, dan is het waarschijnlijk dat het isolatiemateriaal niet meer optimaal werkt. Om dit te verhelpen, stellen wij voor extra isolatiemateriaal te gebruiken of een bodemfolie toe te voegen voor een betere vochtbestendigheid. Ons team is er om je te helpen de beste keuze te maken en jouw woning duurzaam en efficiënt te isoleren!

Veelgestelde vragen over bodemisolatie in de kruipruimte

Is kruipruimte-isolatie hetzelfde als bodemisolatie kruipruimte?

Kruipruimte-isolatie en bodemisolatie zijn twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt. Het een overkoepelde term voor twee verschillende isolatiemaatregelen in de kruipruimte: vloerisolatie ofwel isolatie van de vloer onder de kruipruimte en bodemisolatie ofwel een laag aanbrengen op de bodem van de kruipruimte. Op beide manieren kun je de kruipruimte isoleren.

Hoe werkt bodemisolatie en waarom is het belangrijk?

Bij bodemisolatie wordt isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Het aanbrengen van een isolatielaag op de bodem helpt de luchttemperatuur te beheersen en vermindert temperatuurschommelingen tussen de kruipruimte en de buitenlucht. Het voorkomt ook dat er vocht in je huis komt en de luchtvochtigheid in huis blijft constanter. Door een hoge luchtvochtigheid gaan laminaatvloeren en parketvloeren krom staan, ontstaat er zwarte schimmel in de muur en je kunt er ziek van worden. Bodemisolatie helpt om ongedierte zoals termieten, knaagdieren, zilvervisjes en muggen buiten de deur te houden.

Waar moet je bij bodemisolatie op letten?

Een belangrijk aspect waar je rekening mee moet houden is of dat bij bodemisolatie met korrels of bolletjes EPS, de ruimte niet meer te betreden is in het geval van reparaties. Voor vloerisolatie zijn er verschillende opties beschikbaar, zoals schuimplaten of sproeischuim. Hierdoor blijft de kruipruimte wel toegankelijk.

Kruipruimte-isolatie door bodemisolatie of vloerisolatie: wat zijn de verschillen?

Bodemisolatie wordt gebruikt om te voorkomen dat koude lucht de woning binnenkomt via de bodem van de kruipruimte. Vloerisolatie, daarentegen, wordt onder de vloer van je huis aangebracht om de vloer isoleren: met andere woorden het plafond van de kruipruimte wordt geïsoleerd.

Wat is beter? Vloerisolatie of bodemisolatie?

Er is geen pasklaar antwoord voor deze vraag. De beste optie hangt af van jouw specifieke situatie en doelstellingen. Zowel vloerisolatie als bodemisolatie kunnen effectief zijn in het verminderen van warmteverlies. Je moet rekening houden met de vraag hoe vaak je toegang tot de kruipruimte nodig hebt.

Kan dat: vloer- en bodemisolatie tegelijkertijd?

Ja, het is mogelijk om tegelijkertijd vloer- en bodemisolatie aan te brengen. Zo bespaar je maximaal energie. Kies je om alleen vloerisolatie te laten aanbrengen, dan blijft de kruipruimte een vochtige en koude ruimte. Door het aanbrengen van bodemisolatie op de grond isoleer je de hele kruipruimte. Laat je beide isolatiemaatregelen uitvoeren, dan profiteer je dubbel.

Wat houdt isolatiewaarde precies in?

De isolatiewaarde is een maatstaf voor het vermogen van isolatiemateriaal om warmteoverdracht te voorkomen. Hoe hoger de R-waarde, hoe doeltreffender het is om warmteverlies te voorkomen. Zorg ervoor dat je een isolatieproduct kiest dat geschikt is voor jouw type vloer en de benodigde ruimte.

Ik heb geen kruipruimte en wil toch isoleren: kan dat?

Als je geen kruipruimte hebt, dan zijn er nog steeds manieren om te isoleren, zoals vloerisolatie. Hierbij wordt isolerend materiaal aan de onderkant van de vloer bevestigd. Je leest er meer over op de pagina vloerisolatie zonder kruipruimte.

Is mijn vochtige kruipruimte geschikt voor bodemisolatie?

Heb je last van vocht op de bodem van de kruipruimte? Geen probleem, het isoleren van de bodem van de kruipruimte kan altijd. Mits het isolatiemateriaal dat op de bodem wordt aangebracht er maar geschikt voor is. Heb je een ernstiger vochtprobleem? Dan raden wij vaak nog het aanbrengen van vochtwerende bodemfolie aan. Onze adviseurs helpen jou met het maken van de beste keuze!

Vraag advies aan Offerte aanvragen
Vragen? Neem contact op met onze specialist. Wij zijn beschikbaar. Advies aanvragen